Aderarea la un fond de pensii facultative – decontare (speta)

Situatie: Un angajat al societatii Alfa SRL (platitoare de impozit pe profit) adera la un fond de pensii facultative. Potrivit actului de aderare firma plateste lunar 300 lei in numele angajatului. La randul lui, angajatul achita lunar tot 300 de lei din contul sau personal. Suma totala virata la fondul de pensii facultative este de 600 de lei. Salariul de incadrare al salariatului este de 3.000 lei brut.

Avand in vedere faptul ca societatea este platitoare de impozit pe profit, ce tratament fiscal se aplica in cazul platii celor 300 de lei/luna la fondul de pensii in numele angajatului?

 

 

Solutie:

Conform art. 76 alin (4^1) lit. e) din Codul fiscal, in cazul contributiilor suportate de angajator, se prevede faptul ca nu sunt considerate avantaje si nu sunt impozabile:

– contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;

In conditiile in care sumele reprezentand plati pentru contributiile la un fond de pensii facultative sau primele de asigurare voluntara de sanatate depasesc echivalentul a 400 euro anual sumele ce depasessc acest plafon sunt asimilate avantajelor si se includ in categoria veniturilor impozabile.

Mai mult decat atat, veniturile prevazute la alin.(4^1) cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

In aceleasi conditii de incadrare in limita a 33% din salariul de baza (cumulat toate avantajele acordate) si a 400 euro/an nu sunt cuprinse in baza de calcul a CAS potrivit art. 142 lit. aa 1) din Codul fiscal contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele de 400 euro anual pe fiecare persoana.

Similar, aceste sume nu sunt cuprinse in baza de calcul a CASS potrivit art. 157, in aceleasi conditii.

Potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor astfel cum sunt definite potrivit titlului IV sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, cu exceptia celor reglementate la alin. (3) si (4).

Potrivit prevederilor din Normele Metodologice, in aplicarea prevederilor art. 25 alin. (2) din Codul fiscal, cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor, astfel cum sunt definite potrivit titlului IV „Impozitul pe venit” din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice.

Astfel, cheltuielile cu contributiile la pensile facultative, pentru angajatii proprii sunt integral deductibile, potrivit art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.

In cazul contributiilor suportate de salariat, art. 78 din Codul fiscal prevede ca beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri, baza de calcul determinandu-se astfel:

Venitul brut minus:

– contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii;

– deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

– cotizatia sindicala platita in luna respectiva;

– contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;

– primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);

– contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAE

Deducerea contributiilor retinute pentru fonduri de pensii facultative calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative se realizeaza numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), la solicitarea angajatorului, si se inregistreaza in statul de plata la sume de dedus inainte de calculul venitului impozabil pentru determinarea impozitului pe salarii, dupa deducerile personale si alte deduceri daca este cazul.

Pe parcursul anului, platitorul de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.

Mentionam ca pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului in euro este cursul leu/euro comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale.

 

 

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr. 207/2015, publicata in MO nr. 547 din 23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr. 1/2016).