Preluarea de catre A.N.A.F. a executarii silite a amenzilor contraventionale – proiect

Potrivit unui proiect legislativ (de modificare a OG 2/2001) ce a primit in 15 mai votul senatorilor, se propune ca, in situatia in care sumele provenite din amenzi contraventionale nu sunt incasate in doi ani, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa preia executarea silita a sumelor datorate de contravenienti.

Propunerea apare, potrivit initiatorilor, deoarece sumele nerecuperate din amenzile contraventionale sunt foarte mari, iar ANAF, in comparatie cu autoritatile locale, are “parghii suplimentare de identificare a debitorilor si de executare a amenzilor”.

Concret, in cazul in care amenzile contraventionale si penalitatile aferente nu au fost incasate, in termen de doi ani de la luarea in evidenta, din motive ce nu pot fi imputate organului de executare silita al autoritatii locale, va fi sesizat ANAF, pentru a prelua activitatile de executare silita a sumelor datorate de contravenienti.

Conform documentului propus, solicitarea catre ANAF se va putea face doar dupa ce sunt epuizate toate formele de executare silita stabilite prin Codul de procedura fiscala.

Apoi, in cel mult 30 de zile de la preluarea executarii silite, ANAF “va notifica preluarea unitatii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale, care va scadea din evidenta sa fiscala si contabila sumele neachitate de catre persoana contravenienta”.

Este important de precizat faptul ca sumele din amenzile contraventionale si penalitatile aferente colectate de ANAF vor ajunge, prin exceptie de la regulile generale, in bugetul de stat.

Potrivit actualelor dispozitii, “sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice in conformitate cu legislatia in vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unitatii/ subdiviziunii administrativ-teritoriale in care contravenientul isi are domiciliul”.

In cazul amenzilor pentru care executarea silita e preluata de ANAF, tot ca exceptie de la regula, autoritatile administratiei publice nu vor mai fi responsabile pentru colectarea lor. Masura e programata sa se aplice din 1 ianuarie 2024.