Conditii pentru aplicarea regimului special second-hand (speta)

Situatie: O societate ABC SRL, platitoare de TVA, cu cod CAEN 4511 (comertul cu autoturisme second-hand) achizitioneaza un autoturism utilizat, de la o alta persoana juridica, neplatitoare de TVA.

Cum se va aplica TVA la vanzare?

 

 

Solutie: In conditiile in care autoturismul respectiv a fost achizitionat in vederea revanzarii, observam ca sunt indeplinite cerintele si conditiile pentru aplicarea regimului special second hand, daca:

  • autoturismul nu mai este considerat nou deoarece anterior achizitiei s-a efectuat un numar de deplasari care depasesc 6.000 km sau autoturismul a fost livrat dupa 6 luni de la data punerii in functiune.

Criteriile mentionate sunt reglementate prin art. 266 „Semnificatia unor termeni si expresii” alin. (3) „Mijloacele de transport noi la care se face referire la art. 268 alin. (3) lit. b) si la art. 294 alin. (2) lit. b) sunt cele prevazute la lit. a) si care indeplinesc conditiile prevazute la lit. b), respectiv:

  1. b) conditiile care trebuie indeplinite sunt:
  2. in cazul unui vehicul terestru, acesta sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km; „;
  • este indeplinita conditia de la art. 312 alin. (2) lit. c), autoturismul fiind livrat de catre o intreprindere mica care l-a utilizat anterior drept bun de capital. Intreprinderea mica d.p.d.v. al TVA este definita prin art. 310 alin.(1) din Codul fiscal „(1)Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro,……, ” Astfel, in factura emisa, eventual in contractul de vanzare cumparare, vanzatorul trebuie sa precizeze ca acel autoturism a fost utilizat drept bun de capital conform prevederilor art. 312 alin. (2) de la lit. c)

„(2) Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, ……., pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:

  1. a) o persoana neimpozabila;
  2. b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
  3. c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;”

 

Prin urmare, daca cele doua conditii sunt indeplinite cumulativ, revanzatorul aplica la vanzare regimul special colectand TVA doar la marja sa de profit determinata ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de cumparare conform prevederilor art. 312 „Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati” alin.(1) lit. g)

Astfel, marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:

  1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
  2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare;”

 

Pentru determinarea taxei colectate aferente marjei, tinem cont de prevederile pct. 86 din normele de aplicare ale art. 312 alin. (4) lit. c) cu privire la aplicarea procedeului sutei marite la marja bruta a profitului:

„(4) In scopul aplicarii art. 312 alin. (13) si (14) din Codul fiscal:

  1. a) baza de impozitare pentru fiecare livrare de bunuri supusa regimului special este diferenta dintre marja de profit realizata de persoana impozabila revanzatoare si valoarea taxei aferente marjei respective;
  2. b) marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare al bunului supus regimului special;
  3. c) pentru determinarea taxei colectate aferente fiecarei livrari, din marja profitului determinata conform lit. b) se calculeaza suma taxei colectate corespunzatoare fiecarei livrari prin aplicarea procedeului sutei marite.”

 

Daca cele doua conditii mentionate mai sus nu sunt respectate cumulativ, revanzatorul este obligat sa aplice regimul normal de taxare prin colectarea TVA 19% la pretul de vanzare negociat, exclusiv TVA (baza de impozitare a TVA).

 

 

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr. 688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr. 207/2015, publicata in MO nr. 547 din 23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

– Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).