Granturi

1. PROGRAMUL FEMEIA ANTREPRENOR 2022” – DESCHIDEREA APELULUI DE FINANTARE

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.799 din data de 11 august 2022 a fost publicat Ordinul M.A.T. nr.1314/2022 privind aprobarea procedurii de implementare a Programului national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM este in vigoare de la 11 august 2022.

Pentru 2022, bugetul alocat schemei de minimis, aprobat prin Legea nr. 317/2021, este de 157.624.000 lei, iar beneficiarele pot obtine maxim 200.000 lei/societate.

Conform informatiilor oferite de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT), obiectivul principal al schemei de minimis il constituie stimularea si sprijinirea infiintarii si dezvoltarii structurilor economice private infiintate si conduse de catre femei, imbunatatirea performantelor economice ale acestora, realizarea unei cresteri economice inteligente, sustenabile si incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si ale prejudecatilor existente inca la nivel local.

Conform procedurii de implementare, societatile eligibile trebuie sa respecte criteriul conform caruia cel putin unul dintre asociati sa fie femeie si sa detina cel putin 50% din partile sociale/actiuni ale societatii in cazul IMM-urilor aplicante.

In cazul societatilor infiintate in baza Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, conditia se considera indeplinita daca majoritatea membrilor cooperatisti din Consiliul de Administratie este formata din femei.

Este important de precizat faptul ca inscrierea in cadrul programului, dar si toata implementarea si derularea masurii de sprijin se face exclusiv on-line prin intermediul aplicatiei Ministerului antreprenoriatului si turismului IMM-Recover.

Potrivit unui anunt al M.A.T., data de la care este activa aplicatia informatica de inscriere si gestiune a programului Femeia Antreprenor este astazi, 18 august 2022, incepand cu ora 10.00.

Solicitantele au la dispozitie 30 de zile lucratoare pentru depunerea aplicatiei pentru obtinerea finantarii.

 2. GRANTURI PENTRU INVESTITII NECESARE REFACERII CAPACITATII DE REZILIENTA

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutor de stat pentru Romania in valoare de 358 de milioane de euro pentru sustinerea intreprinderilor in contextul pandemiei de COVID-19.

Potrivit Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, prin aceasta masura sunt sprijinite investitiile destinate capacitatilor de prestare de servicii si retehnologizarii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta, prin Actiunea 4.1.1. – Programul Operational Competitivitate.

Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 796 din 11 august 2022  a fost publicat Ordinul M.I.P.E. nr.1981/2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis „Sprijin prin granturi pentru investitii necesare capacitatilor de prestare de servicii pentru refacerea capacitatii de rezilienta”, in cadrul axei prioritare 4 „Sprijinirea ameliorarii efectelor provocate de criza in contextul pandemiei de COVID-19 si al consecintelor sale sociale si asupra pregatirii unei redresari verzi, digitale si reziliente a economiei”, prioritatea de investitii „Sprijinirea ameliorarii efectelor provocate de criza in contextul pandemiei de COVID-19 si consecintelor sale sociale si pregatirea unei redresari verzi, digitale si reziliente a economiei”, obiectiv specific „Consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor afectate de pandemia de COVID-19”, actiunea 4.1.1 „Investitii in activitati productive din Programul operational Competitivitate 2014-2020”.

Obiectivul schemei de ajutor de minimis este finantarea granturilor pentru investitii destinate capacitatilor de prestare de servicii, in vederea refacerii capacitatii de rezilienta, cu aplicabilitate in urmatoarele domenii:

  • invatamant;
  • sanatate si asistenta sociala;
  • alte activitati de servicii.

Este important de precizat faptul ca prezenta schema de ajutor de minimis se aplica in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

Limitele de sprijin prin granturile pentru investitii necesare capacitatilor de prestare de servicii care se acorda pe proiect si beneficiar, sub forma de ajutor de minimis, sunt cuprinse intre valoarea minima de 50.000 de euro si valoarea maxima de 200.000 de euro (echivalentul in lei la cursul inforeuro valabil in luna iunie 2022).

Valoarea maxima poate fi apreciata pana la concurenta sumei reprezentand de maximum 5 ori cifra de afaceri realizata in anul 2019, fara a depasi valoarea de 200.000 de euro.

Sprijinul maxim acordat prin ajutorul de minimis potrivit prezentului apel nu trebuie sa depaseasca valoarea de 200.000 de euro acordata in ultimii 3 ani fiscali, pentru beneficiarii care isi desfasoara activitatea in urmatoarele domenii:

  1. a)  clasa P – Invatamant;
  2. b)  clasa Q – Sanatate si asistenta sociala;
  3. c)   clasa S – Alte activitati de servicii, potrivit anexei care face parte integranta din prezenta schema de ajutor de minimis.

Codul CAEN pentru care se solicita sprijin trebuie sa fie autorizat pana la 31 decembrie 2019.

Precizam ca beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii care isi desfasoara activitatea in Romania, in sectoarele economice mentionate in anexa la prezenta schema de ajutor de minimis.

Verificarea incadrarii beneficiarului in categoria IMM se realizeaza de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Competitivitate (AM-POC) dupa depunerea cererii de finantare si pana la incheierea contractelor de finantare.

Potrivit Ordinului M.I.P.E. nr.1981, se acorda sprijin beneficiarilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au inregistrat profit operational din activitatea operationala, respectiv din activitatea de exploatare in exercitiul financiar 2019;
  • sunt infiintati pana la data de 31 decembrie 2018 inclusiv;
  • se angajeaza sa asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv sa asigure desfasurarea activitatii operationale/curente pentru o perioada de minimum 3 ani dupa expirarea duratei de implementare a proiectului;
  • dispun de cofinantare proprie a proiectului in procent de 5% pentru microintreprinderi, 10% pentru intreprinderile mici, respectiv 15% pentru intreprinderile mijlocii;
  • nu sunt considerati intreprindere in dificultate in anul 2019, in conformitate cu prevederile art.2 pct.18 din Regulamentul (UE) nr.651/2014 al Comisiei Europene din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri europene, in ultimii 5 ani pentru aceleasi categorii de activitati sau nu deruleaza proiecte finantate in prezent, partial sau in totalitate, din alte surse publice, pentru aceleasi activitati;
  • se angajeaza sa prezinte dovezi privind rezonabilitatea costurilor pentru investitiile pentru care se solicita ajutor de minimis;
  • grantul pentru investitii in capacitatea de prestari servicii solicitat va avea o valoare minima de 50.000 de euro si o valoare maxima de 200.000 de euro pe ultimii 3 ani fiscali si nu depaseste de maximum 5 ori cifra de afaceri in anul 2019;
  • minimum 20% din valoarea proiectului reprezinta investitii care atesta caracterul verde in conformitate cu prevederile anexeinr. 1din Regulamentul delegat (UE) 2021/2.139 al Comisiei din 4 iunie 2021 de completare a Regulamentului (UE)2020/852al Parlamentului European si al Consiliului prin stabilirea criteriilor tehnice de examinare pentru a determina conditiile in care o activitate economica se califica drept activitate care contribuie in mod substantial la atenuarea schimbarilor climatice sau la adaptarea la schimbarile climatice si pentru a stabili daca activitatea economica respectiva aduce prejudicii semnificative vreunuia dintre celelalte obiective de mediu.

Ajutorul se acorda sub forma de asistenta financiara nerambursabila in una sau mai multe transe. Ajutoarele care pot fi platite in mai multe transe se actualizeaza la valoarea lor in momentul in care sunt acordate.

Conditii de eligibilitate pentru beneficiari si criteriile de selectie la finantare a proiectelor sunt de asemenea prevazute in Ordinul 1981/2022.

Schema de ajutor de minimis se aplica de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei si pana la data 31 decembrie 2022, platile putand fi efectuate de catre furnizorul de ajutor de minimis pana la data de 31 decembrie 2024.

3. GRANTURI PENTRU INVESTITII DESTINATE INDUSTRIEI PRELUCRATOARE

In Monitorul Oficial cu numarul 776 din data de 4 august 2022 a fost publicata Hotararea Guvernului (HG) nr.959 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare.

Schema de ajutor va fi gestionata de Ministerul Economiei si se va aplica in baza acordurilor de finantare emise de aceasta institute pana la data de 31 decembrie 2023, plata ajutorului de stat urmand sa fie efectuata  in perioada 2022-2027.

Prevederile HG nr.959/2022 intra in vigoare la 1 septembrie 2022.

Acordarea ajutoarelor de stat instituite prin schema se realizeaza cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale prin bugetul Ministerului Economiei.

Ajutoarele de stat se acorda in baza prezentei scheme pentru realizarea de investitii initiale sau pentru o investitie initiala in favoarea unei noi activitati economice.

Potrivit HG 959/2022, sunt considerate costuri eligibile:

  1. a)  costurile investitiilor in active corporale si necorporale;
  2. b)  costurile salariale estimate care rezulta din crearea de locuri de munca in urma unei investitii initiale, calculate pe o perioada de 2 ani; sau
  3. c)   o combinatie intre lit. a) si b) care sa nu depaseasca suma de la lit. a) sau b), in functie de care dintre acestea este mai mare.

Activele achizitionate trebuie sa fie noi, cu exceptia celor pentru IMM-uri si pentru achizitionarea unei unitati.

Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investitii daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • trebuie sa fie utilizate exclusiv in cadrul unitatii care primeste ajutorul de stat;
  • trebuie sa fie amortizabile;
  • trebuie sa fie achizitionate in conditiile pietei de la terti care nu au legaturi cu cumparatorul;
  • trebuie sa fie incluse in activele intreprinderii care beneficiaza de ajutor de stat si trebuie sa ramana asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul de stat pe o perioada de minimum 5 ani sau de 3 ani in cazul IMM-urilor.

In cazul intreprinderilor mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai pana la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investitiei initiale.

In situatia in care costurile eligibile sunt calculate in functie de costurile salariale estimate, sunt considerate costuri eligibile costurile salariale inregistrate pe o perioada de 2 ani consecutivi, ca urmare a crearii de locuri de munca, si care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • proiectul de investitii determina o crestere neta a numarului de angajati in unitatea in care a fost realizata investitia, in comparatie cu media din ultimele 12 luni, ceea ce inseamna ca orice loc de munca pierdut se deduce din numarul aparent de locuri de munca create in perioada respectiva;
  • fiecare loc de munca este ocupat in termen de 3 ani de la finalizarea lucrarilor;
  • fiecare loc de munca creat prin investitie se mentine in zona in cauza pentru o perioada de cel putin 5 ani sau, in cazul IMM-urilor, de cel putin 3 ani de la data la care locul de munca a fost ocupat pentru prima data, cu exceptia cazului in care locul de munca s-a pierdut in perioada 1 ianuarie 2020-30 iunie 2021.

Precizam faptul ca TVA-ul reprezinta o cheltuiala eligibila in masura in care este nedeductibila si aferenta unui cost eligibil.

Conform art.8 din HG 959/2022, beneficiarul ajutorului de stat trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finantare externa, sub o forma care sa nu faca obiectul niciunui alt ajutor public.

Subliniem faptul ca investitia trebuie mentinuta in regiunea beneficiara pentru o perioada de cel putin 5 ani sau, in cazul IMM-urilor, de cel putin 3 ani de la finalizarea investitiilor.

Aceasta conditie nu impiedica inlocuirea unei instalatii sau a unui echipament care a devenit depasit sau a fost distrus in aceasta perioada, cu conditia ca activitatea economica sa fie mentinuta in regiunea in cauza pentru perioada minima relevanta.

Intreprinderile in activitate pot beneficia de ajutor de stat in baza schemei daca indeplinesc cumulativ, la data inregistrarii cererii de acord pentru finantare, criteriile prevazute anterior, precum si urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare decat zero in unul dintre ultimele 3 exercitii financiare incheiate;
  • au capitalurile proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar incheiat;
  • au capital social subscris varsat in conditiile legii in valoare de minimum 100.000 de lei;
  • investitiile realizate au o valoare reprezentand echivalentul in lei al sumei de minimum 3 milioane de euro.

Pentru a beneficia de ajutor de stat, intreprinderea solicitanta trebuie sa obtina un acord pentru finantare din partea Ministerului Economiei.

Plata ajutorului de stat se efectueaza catre intreprinderi in perioada 2022-2027 in baza acordurilor pentru finantare emise in limita bugetului anual alocat schemei dupa achitarea partiala sau totala a costurilor eligibile realizate conform acordului pentru finantare.

In vederea platii ajutorului de stat, intreprinderea transmite Ministerului Economiei cererea de plata a ajutorului de stat si formularul de decont, insotite de documente justificative, potrivit Ghidului solicitantului elaborat in aplicarea acestei hotarari.

Mentionam ca sectoarele de activitate eligibile sunt enumerate la Anexa nr.1 din cadrul HG 959/2022.