Obligatia furnizorilor de servicii postale de a furniza lunar ANAF informatii

Prin OUG 67/2022 privind unele masuri fiscale, precum si pentru modificarea si completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, s-a introdus obligatia furnizorilor de servicii postale de trimitere contra ramburs de a furniza lunar organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.

Legea 207/2015 privind Codul de procedura Fiscala

Art. 59

(2^1) In scopul asigurarii conformarii fiscale, furnizorul de servicii postale de trimitere contra ramburs este obligat, sub rezerva respectarii inviolabilitatii secretului corespondentei, sa furnizeze lunar organului fiscal central informatii referitoare la trimiterile postale care au ca particularitate achitarea de catre destinatar expeditorului, prin intermediul retelei postale, a contravalorii bunului care face obiectul trimiterii postale inregistrate.

(2^2) Informatiile referitoare la trimiterile postale se refera la:

  1. a) numarul de inregistrare si data trimiterii postale;
  2. b) datele de identificare a expeditorului;
  3. c) numele si prenumele in cazul persoanelor fizice si denumirea in cazul persoanelor juridice destinatare; 
  4. d) adresele de expeditie, respectiv livrare;
  5. e) contravaloarea bunului livrat.

(2^3) Perioada de stocare a datelor prevazute la alin. (2^2) este de 5 ani, calculata de la data primirii de catre organul fiscal central, urmand ca datele sa fie sterse automat dupa implinirea acestui termen.

(2^4) Furnizorul de servicii postale informeaza persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora catre organul fiscal central.

(2^5) Persoanele ale caror date cu caracter personal sunt prelucrate potrivit alin. (2^1) beneficiaza de toate drepturile prevazute de Regulamentul (UE)

2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei

95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor).

In considerarea celor prezentate anterior, propunem avizarea proiectului de ordin care cuprinde modelul, continutul, modalitatile de depunere pentru declaratia informativa privind declararea serviciilor de trimitere contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servicii postale pe teritoriul national si pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatilor de depunere pentru declaratia informativa privind trimiterile postale contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servcii postale pe teritoriul national.

Sursa: ANAF