Plata contributiilor privind contractele part-time

Ordinul Ministerului Finantelor (MF) nr.1855 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin.(57) lit. e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost publicat in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 807 din data de 16 august 2022.

Mai exact, documentul cuprinde modul de aplicare a noilor prevederi din Codul fiscal referitoare la plata, de catre persoanele care lucreaza part-time, a contributiilor la nivelul aferent unui intreg salariu minim, incepand cu veniturile aferente lunii august 2022.

Conform art.1, alin.(1), procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art.146 alin.(57) lit.e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Astfel, potrivit Ordinului MF nr.1855/2022, salariatii aflati in situatia prevazuta la art.146 alin. (57) lit.e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.

Este important de precizat faptul ca declaratia pe propria raspundere nu se depune la angajatorul unde salariatul realizeaza un venit brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara garantat in plata corespunzator numarului de zile lucrate in luna.

Declaratia pe propria raspundere se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta anterior, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Pentru completarea declaratiei pe propria raspundere pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.

In situatia in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.

Pentru incadrarea in situatia prevazuta la art.1, salariatul cumuleaza nivelul bazei lunare de calcul aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor de la fiecare angajator, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.

In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, salariatului i se retin contributiile la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, iar fiecare angajator/platitor de venituri suporta diferenta de contributii calculate la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, potrivit art.146 alin. (56) din Codul fiscal.

Mentionam ca declaratia pe propria raspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator/platitor de venituri, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate in conformitate cu prevederile art.146 alin. (5) si art.168 alin.(5) din Codul fiscal, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 146 alin.(57) lit. e) din Codul fiscal.

Angajatorul/Platitorul de venituri, dupa caz, are obligatia de a inregistra si de a tine evidenta acestor declaratii, in vederea incadrarii salariatului in situatia reglementata la art.146 alin.(57) lit. e) din Codul fiscal.

Declaratia pe propria raspundere cuprinde in mod obligatoriu datele de identificare ale salariatului, precum si informatii referitoare la incadrarea salariatului in situatia prevazuta la art. 146 alin.(57) lit.e) din Codul fiscal.