Diferența fiscală între protocol și avantaj salariat

De cand exista firme private in Romania, acestea au incercat sa deductibilizeze o valoare cat mai mare din protocol. Fiscal, protocolul il reprezinta sumele de bani, ca atare sau bunurile, serviciile, pe care o companie le face in afara cheltuielilor recunoscute ca fiind deductibile. Asta inseamna ca, ani de zile Fiscul a incadrat cheltuielile de protocol intr-un procent de 2% din profit, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit.

Asta inseamna ca daca ai profit, atunci ai si protocol deductibil. Daca nu, atunci protocolul este complet nedeductibil. De anul trecut insa, fiscul a mai cedat la presiunea europeana si a permis acordarea de bunuri de pana la 100 lei, ca si cadouri de protocol deductibile. Totodata, mesele cu partenerii de afaceri au devenit deductibile – mai putin TVA-ul. Si puteti face cadouri pentru promovarea companiei si sub forma serviciilor prestate – aici nu se prevede un plafon limita. Dincolo de toate aceste aspecte, multe companii trec pe cheltuieli de protocol si cheltuielile care sunt facute pentru salariatii companiei. Apa, sucuri, cafea, ceaiuri. Toate acestea erau intr-o vreme considerate ca fiind protocol. Acum insa, ca sa indeplineasca aceeasi calitate, ele trebuie consumate doar de catre clientii companiei si nicidecum de salariati. Daca sunt luate pentru salariati, devin avantaj salariati si se colecteaza impozite salariale. E ca si cum acorzi o prima salariatului, dar nu-i dai bani, ci cafea, ceai, zahar, apa.

 Bineinteles ca din zecile de mii de companii care ofera astfel de facilitati salariatilor lor, putini sunt cei care incadreaza aceste cheltuieli la categoria “avantaj salarial” si majoritatea le trec pe protocol. Depinde doar de Fisc ca, in cadrul controalelor efectuate la contribuabili sa identifice aceste cheltuieli si sa le impuna, cu penalitatile de rigoare. Chiar si asa, contribuabilul are la indemana o procedura banala si inca nefolosita pe scara mare: poate face o nota interna semnata de administratorul societatii, atasata la facturile respective, prin care arata ca toate acele cheltuieli au fost facute pentru clientii si partenerii care vin la sediul societatii. Si doar prin cateva randuri scrise, firma nu mai e obligata sa colecteze impozite, avantajul salariat devenind niste banale cheltuieli de protocol.