Reducerea preturilor la benzina si motorina – modificari OUG 131

In Monitorul Oficial (Partea I) nr 956 din 30 septembrie 2022 a fost publicata OUG 131/2022 privind modificarea si completarea OUG 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art.18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Astfel, potrivit noilor dispozitii, in perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022, operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali – persoane fizice si juridice, precum si catre operatorii economici autorizati care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu sau pentru revanzare si care acorda o reducere de pret de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la pretul de vanzare, beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferenta reducerii acordate. Pentru fractiuni dintr-un litru, reducerea de pret si, respectiv, compensarea se vor acorda proportional.

Pretul de vanzare la pompa este inscris fara includerea reducerii comerciale. Mai exact, reducerea se aplica la casa, cand se face plata carburantului.

Dupa cum apare in OUG 106/2022, masura initiala se aplica de la 1 iulie si pana la 30 septembrie 2022. Potrivit masurii actualizate, jumatate din reducerea de 0,5 bani pe litru este suportata de comerciantii de carburanti, iar cealalta jumatate, de catre stat.

Subliniem faptul ca in perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevazuti mai sus, care comercializeaza benzina si motorina prin intermediul statiilor de distributie carburanti vor afisa pe totem (panoul luminat de la intrarea in benzinarii) pretul care include aceasta reducere de pret, iar in sistemul de gestiune si la pompa va fi inscris pretul de vanzare fara reducerea comerciala.

Inainte, legislatia prevedea ca obligatie se aplica tuturor operatorilor economici “care comercializeaza benzina si motorina catre clientii finali”, nu doar benzinariilor.

Potrivit OUG 131/2022, in cazul acordarii reducerii de pret, aceasta se va evidentia distinct pe documentele fiscale aferente vanzarilor, bonuri fiscale si/sau facturi.

 Incepand cu data de 1 octombrie 2022, livrarile de carburanti, benzina si motorina, efectuate in baza bonurilor de valoare pentru carburanti auto, sunt exceptate de la aplicarea prevederilor paragrafului anterior. Reducerea de pret va fi acordata prin livrarea unei cantitati suplimentare de carburant corespunzatoare contravalorii reducerii de pret aplicabile livrarilor respective, iar reducerea de pret se va evidentia distinct pe bonul nefiscal.

Potrivit noilor reglementari, compensatia de 0,25 lei/litru se stabileste si se individualizeaza de catre operatorii economici intr-o declaratie al carei model se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Declaratia se depune la organul fiscal competent din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a acordat reducerea si reprezinta si cerere de compensare.”

Potrivit OUG 131 se interzice revanzarii produselor achizitionate cu aplicarea reducerii, cu exceptia operatiunilor de revanzare realizate de catre operatorii economici autorizati, care detin atestate de inregistrare pentru distributie si comercializare in sistem angro de produse energetice emise de catre autoritatea competenta, conform art. 435 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

La art.435, alin.(3) din Codul Fiscal se precizeaza ca operatorii economici care doresc sa distribuie si sa comercializeze angro bauturi alcoolice, tutun prelucrat si produse energetice – benzine, motorine, petrol lampant, gaz petrolier lichefiat si biocombustibili – sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea competenta potrivit prevederilor stabilite prin ordin al presedintelui Autoritatii Vamale Romane.

Precizam ca revanzarea produselor achizitionate in conditiile aplicarii reducerii mentionate mai sus de catre clientii finali, persoane fizice si juridice, precum si de catre operatorii economici autorizati care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru revanzare, cu nerespectarea obligatiilor prevazute anterior, constituie contraventie si se sanctioneaza de catre autoritatile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 84/2022, astfel:

  • cu amenda de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane juridice;
  • cu amenda de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contraventiile savarsite de persoane fizice.

Precizam faptul ca OUG 131/2022 a intrat in vigoare la data publicarii, respectiv data de 30 septembrie, cu exceptia prevederilor referitoare la sanctiunile aplicate, masuri care intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii.

 

Baza legala:

– Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

  • OUG 131/2022 privind modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 106/2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.