Reprezentantele societatilor si organizatiilor economice straine

In Monitorul Oficial cu numarul 779 din data de 4 august 2022 s-a publicat Ordonanta Guvernului (OG) nr.18 din 3 august 2022 privind autorizarea si functionarea in Romania a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine.

Prezenta ordonanta stabileste cadrul legal si institutional necesar autorizarii si functionarii in Romania a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine autorizate de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului.

Societatile si organizatiile economice straine pot fi autorizate sa detina reprezentante in Romania de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, care elibereaza, in acest sens, autorizatia de functionare, potrivit prezentei ordonante.

Autorizatiile de functionare a reprezentantelor societatilor si organizatiilor economice straine se elibereaza, la cererea acestora, de catre Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, prin intermediul unei platforme electronice, pe o perioada de minimum 1 an, cu posibilitate de prelungire pe aceeasi perioada.

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare se achita o taxa de autorizare in suma de 1.000 de euro/an, echivalentul in lei, la cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii.

Taxa de autorizare se achita la organul fiscal central competent in raza caruia isi are sediul reprezentanta.

Societatile si organizatiile economice straine reprezentate raspund, in conditiile legii, pentru actele juridice si activitatea reprezentantelor lor in Romania.

Cererea prin care se solicita deschiderea unei reprezentante si eliberarea autorizatiei de functionare a unei reprezentante se completeaza electronic prin intermediul platformei electronice dedicate, se adreseaza Ministerului Antreprenoriatului si Turismului si va cuprinde urmatoarele informatii:

  • denumirea, sediul social si codul de inregistrare fiscala ale entitatii straine;
  • obiectul de activitate al reprezentantei, in conformitate cu obiectul de activitate al societatii sau organizatiei economice straine solicitante;
  • durata de functionare a reprezentantei;
  • reprezentantul reprezentantei in relatiile cu tertii;
  • sediul reprezentantei.

La cererea de inregistrare se vor anexa urmatoarele documente:

  • documentul emis de autoritatea competenta din tara in care isi are sediul social societatea sau organizatia economica straina, din care sa rezulte datele de identificare si de inregistrare ale societatii sau organizatiei economice straine, obiectul de activitate si capitalul social, si traducerea autorizata a acestui document cu semnatura electronica calificata sau avansata;
  • actul constitutiv sau alte acte doveditoare privind forma de organizare si modul de functionare a societatii sau organizatiei si o traducere autorizata a acestora cu semnatura electronica calificata sau avansata;
  • imputernicirea privind persoanele desemnate sa reprezinte societatea sau organizatia economica straina care a solicitat inregistrarea, cu traducere autorizata, dupa caz;
  • dovada platii taxei de autorizare in conformitate cu art. 3 alin. (2) si (3);
  • o confirmare asupra bonitatii din partea bancii prin care societatea sau organizatia isi desfasoara principalele operatiuni financiare;
  • dovada existentei sediului reprezentantei pe teritoriul Romaniei pe o perioada cel putin egala cu perioada de valabilitate a autorizatiei sau cu perioada pentru care se solicita prelungirea autorizatiei.

Documentele redactate intr-o limba straina vor fi insotite de traducerea autorizata a acestora.

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului emite autorizatia de functionare sau respinge motivat inregistrarea reprezentantei, prin intermediul platformei electronice, in termen de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii si a anexarii documentelor prevazute la art. 5 alin. (2) sau de la data completarii cererii cu documentele si informatiile solicitate potrivit alin. (4).

Autorizatia de functionare va cuprinde datele de identificare ale societatii sau organizatiei economice straine, obiectul de activitate al reprezentantei, reprezentantul in relatiile cu tertii al reprezentantei, durata valabilitatii autorizatiei, conditiile de exercitare a activitatii si sediul reprezentantei.

Reprezentanta efectueaza in numele societatii sau al organizatiei economice straine numai acte juridice si activitati conforme cu obiectul de activitate stabilit prin autorizatia de functionare. Reprezentanta nu desfasoara activitati economice in nume propriu. Reprezentantele si personalul acestora isi desfasoara activitatea cu respectarea dispozitiilor legale din Romania.

In situatia in care apreciaza necesar solutionarii cererii, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, prin intermediul platformei electronice, va solicita deponentului completarea cererii cu informatiile si documentele necesare autorizarii. In acest caz, termenul de solutionare a cererii curge de la data completarii cererii cu documentele si informatiile solicitate.