Modificarea si completarea actelor normative la Registrul Comertului

In Monitorul Oficial cu numarul 750 din data de 26 iulie 2022 s-a publicat Legea nr.265 din 22 iulie 2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului.

Prezenta lege reglementeaza:

  • procedura de inregistrare in registrul comertului pe baza controlului registratorului de registrul comertului sau, dupa caz, in baza hotararii instantei judecatoresti;
  • statutul registratorului de registrul comertului, denumit in continuare registrator;
  • modul de organizare si functionare a Oficiului National al Registrului Comertului, denumit in continuare ONRC, si a oficiilor registrului comertului de pe langa tribunale, denumite in continuare oficiile registrului comertului.

Dispozitiile prezentei legi nu sunt aplicabile serviciilor prestate in contextul libertatii de prestare transfrontaliera a serviciilor, astfel cum este prevazuta la art. 56 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Registrul comertului este serviciul public de interes general prin care se asigura inregistrarea si publicitatea profesionistilor persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, inmatricularea si publicitatea profesionistilor societati, societati europene, societati cooperative, societati cooperative europene, organizatii cooperatiste de credit, grupuri de interes economic si grupuri europene de interes economic, cu sediul principal in Romania, inregistrarea si publicitatea sucursalelor acestora, precum si a sucursalelor persoanelor juridice enumerate cu sediul principal in strainatate.

Nu sunt supusi obligatiei de inregistrare in registrul comertului profesionistii ale caror organizare, functionare si evidenta sunt reglementate prin acte normative speciale care nu prevad aceasta obligatie de inregistrare.

Inregistrarea in registrul comertului se face in baza incheierii registratorului prin care se solutioneaza cererile de inregistrare sau, dupa caz, in baza unei hotarari judecatoresti definitive ori, acolo unde legea prevede, a unei hotarari executorii. In cazul in care inregistrarea se dispune prin hotarare judecatoreasca, aceasta se poate realiza si in baza actului procedural care reda dispozitivul hotararii judecatoresti.

Incheierea registratorului este executorie, daca legea nu prevede altfel.

Registrul comertului este tinut de ONRC, in sistem informatic, iar inregistrarea in registrul comertului si in alte registre tinute de ONRC se efectueaza electronic.

Activitatea ONRC este sustinuta de un centru de date principal si de un centru de date secundar, ambele localizate pe teritoriul Romaniei.

Registrul comertului este structurat pe urmatoarele categorii de registre:

  • un registru pentru inregistrarea societatilor, companiilor nationale, societatilor nationale, regiilor autonome, grupurilor de interes economic, societatilor europene, grupurilor europene de interes economic, a altor persoane juridice expres prevazute de lege, cu sediul principal in Romania, a sucursalelor acestora si, dupa caz, a sucursalelor persoanelor juridice cu sediul principal in strainatate;
  • un registru pentru inregistrarea societatilor cooperative si societatilor cooperative europene cu sediul principal in Romania, a sucursalelor acestora si, dupa caz, a sucursalelor societatilor cooperative sau societatilor cooperative europene cu sediul principal in strainatate;
  • un registru pentru inregistrarea persoanelor fizice autorizate, intreprinderilor individuale si intreprinderilor familiale, cu sediul profesional si, dupa caz, puncte de lucru in Romania.

Fiecare profesionist inregistrat in registrul comertului va purta un numar de ordine din registrul comertului, incepand de la numarul 1 in fiecare an, acordat la nivel national din Registrul central al comertului.

Modul de tinere a registrelor, de efectuare a inregistrarilor, de prestare a serviciilor de catre ONRC si oficiile registrului comertului se stabileste prin ordin al ministrului justitiei.

Oficiul registrului comertului pastreaza un dosar cu cererile de inregistrare in registrul comertului, documentele in sustinerea acestora, documentele in baza carora se efectueaza inregistrarile in registrul comertului si documentele care atesta efectuarea inregistrarii, pentru fiecare profesionist inregistrat.

Documentele prevazute la alin. (1) se arhiveaza de ONRC sau, dupa caz, de oficiile registrului comertului si in forma electronica, intr-un format care permite citirea si cautarea pe calculator sau sub forma de date structurate.

Documentele si informatiile depuse pe suport hartie sunt convertite in format electronic de catre ONRC si oficiile registrului comertului, cat mai rapid posibil.

Prin exceptie de la prevederile alin. (3), documentele depuse pe suport hartie inainte de data de 31 decembrie 2006 inclusiv se convertesc in format electronic de catre ONRC si oficiile registrului comertului la primirea unei cereri de inregistrare sau a unei solicitari de eliberare a unor copii sau copii certificate ale acelor documente, transmisa prin mijloace electronice.