Salariul minim majorat – agricultura si industria alimentara

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.489 din data de 17 mai 2022, Legea nr.135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Astfel, conform Legii nr.135/2022, angajatorii din domeniul agriculturii si din cel al industriei alimentare vor plati, intre iunie 2022 si decembrie 2028, un salariu minim brut diferentiat de 3.000 lei, insa vor datora taxe salariale reduse.

Precizam ca pana acum, un astfel de salariu minim diferentiat si taxe salariale reduse existau numai in domeniul constructiilor.

Mai exact, prin Legea 135/2022, s-a stabilit introducerea unui salariu minim brut diferentiat de 3.000 de lei si pentru cei care lucreaza in domeniile agriculturii si industriei alimentare, asa cum se intampla pana acum cu cei din domeniul constructiilor.

In acelasi timp, pentru salariatii din agricultura si industria alimentara se aplica si taxe salariale reduse, la fel ca pentru angajatii din constructii.

Concret, este vorba de:

  • scutirea de impozitul pe venit (in cota de 10%),
  • scutirea de contributia la sanatate (in cota de 10%),
  • reducerea contributiei la pensii (de la 25% la 21,25%, reducerea de 3,75% – partea care se vireaza la pensia privata) si
  • reducerea contributiei asiguratorii pentru munca (teoretic, de la 2,25% la 0,3375%).

Mentionam ca angajatorii vizati sunt cei care activeaza folosind urmatoarele coduri CAEN:

  • cod CAEN 01: agricultura, vanatoare si servicii anexe:

011 cultivarea plantelor nepermanente;

012 cultivarea plantelor din culturi permanente;

013 cultivarea plantelor pentru inmultire;

014 cresterea animalelor;

015 activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);

016 activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

  • cod CAEN 10: industria alimentara.

Aplicarea facilitatilor – conditi:

Pentru a putea aplica facilitatile mentionate, angajatorii vor fi nevoiti sa realizeze o cifra de afaceri din acele activitati, mentionate anterior, de cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

In cazul angajatorilor nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul, cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate anterior. Este important de mentionat faptul ca cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

In al doilea rand, facilitatile se vor aplica la veniturile brute lunare intre 3.000 si 30.000 de lei, daca salariatii au norma intreaga de munca (adica opt ore pe zi si 40 de ore pe saptamana). Pentru sumele ce depasesc 30.000 de lei se vor calcula si plati taxele salariale obisnuite. Facilitatile urmeaza sa fie aplicate in functie de o procedura data prin ordin al Ministerului Finantelor, care trebuie emis pana pe 16 iunie 2022 (in 30 de zile de la publicarea noii legi).

Potrivit noilor dispozitii, salariatii vor fi scutiti de partea din contributia la pensii care se duce acum la pensia privata obligatorie, insa acestia vor putea opta pentru continuarea platii la pensia privata printr-o cerere depusa la angajator. Desi vor fi scutiti de plata contributiei la sanatate, salariatii vor fi asigurati in sistemul sanitar autohton, inclusiv pentru concedii medicale si riscuri profesionale.

In acelsi timp, reducerea contributiei asiguratorie pentru munca va insemna ca angajatorul va plati numai partea care se duce la stat pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, insa salariatii vor fi asigurati din oficiu pentru somaj.

Este important de reamintit faptul ca aceasta reducere a contributiei asiguratorie pentru munca este inaplicabila in domeniul constructiilor, deoarece este nevoie de o schema de ajutor de stat pentru sustinerea sa, astfel ca acelasi tratament ar putea sa o aiba si facilitatea pentru domeniile agriculturii si industriei alimentare.

Reamintim faptul ca prevederile Legii 135/2022 se aplica incepand cu veniturile aferente lunii iunie 2022, insa este nevoie si de un ordin al Ministerului Finantelor pentru a stabili procedura de implementare a noilor facilitati fiscale.

Baza legala:

  • Codul Fiscal din 2015 (Legea 227/2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Legea 135/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative.