Acordarea indemnizatiei de somaj tehnic in 2022 (2)

Alte categorii de persoane care beneficiaza de indemnizatia de somaj:

Conform art.6, alin.(1), incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (20 ianuarie) si pana la 31 martie 2022, in situatia intreruperii activitatii ori a limitarii capacitatii de functionare pentru sectorul/domeniul de activitate ca urmare a implementarii masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei ori suspendarii activitatii in baza deciziei directiei de sanatate publica ori a hotararilor consiliului judetean pentru situatii de urgenta, respectiv Consiliului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti, beneficiaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 318/2021 urmatoarele categorii de persoane:

– profesionisti prevazuti la art.3 alin.(2) din Legea nr.287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare;

– persoanele fizice care obtin venituri din drepturile de autor si drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia ca acestea sa nu realizeze in aceasta perioada venituri din alte surse ori activitati;

– persoanele care au incheiate conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei, republicata, cu modificarile ulterioare.

Conform art.6, alin.(2), persoanele prevazute la art. 671 alin. (1) lit. a) -c) din Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in situatiile prevazute la pct.1, beneficiaza de o indemnizatie de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 318/2021, daca contractul de activitate sportiva a fost suspendat din initiativa structurii sportive. Suplimentar, structura sportiva si persoanele prevazute la art. 671 alin. (1) lit. a) -c) din Legea nr. 69/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, au posibilitatea de a negocia si stabili de comun acord plata de alte indemnizatii compensatorii acordate de structura sportiva care sa compenseze diminuarea contraprestatiei financiare.

Persoanele prevazute la art.6, alin.(1)-(2) care nu se afla in situatiile prevazute de alineatele mentionate beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art.3 din OUG nr.132/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.282/2020, cu modificarile ulterioare.

Pentru indemnizatia prevazuta la alin.(1)-(2) se datoreaza impozit pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, in cotele prevazute in Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, sau potrivit reglementarilor specifice, in cazul profesionistilor asigurati in sisteme proprii de asigurari sociale.

Pentru indemnizatiile prevazute la alin.(1)-(2) platite din bugetul de stat, nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca reglementata de Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Calculul obligatiilor fiscale prevazute anterior pentru indemnizatia bruta incasata de la agentia teritoriala se efectueaza:

de catre persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevazute la art.64 alin. (1), art.138 lit.a) si, respectiv, art. 156 din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplica regulile prevazute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

de catre cooperatia cu care persoanele au incheiate conventii individuale, respectiv de structura sportiva, in calitate de platitori ai indemnizatiei.

Obligatiile fiscale mentionate la alin.(3) lit.a) se declara prin „Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” si se platesc de catre persoanele fizice beneficiare la termenul prevazut la art.122 alin.(1) din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile realizate in anul in care au fost obtinute indemnizatiile.

Pentru calculul impozitului pe venit prevazut la alin. (3) lit. b) se aplica prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Declararea impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de platitorul de venit prin depunerea declaratiei prevazute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Termenul de plata si declarare a obligatiilor fiscale este data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care se face plata indemnizatiei.

Indemnizatiile acordate nu constituie venituri din desfasurarea activitatii, iar pentru acestea se aplica urmatoarele reguli, dupa caz:

– calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii;

– nu se iau in calcul la verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 69 alin. (9), art. 148 alin. (2) si art. 170 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;

– prin derogare de la prevederile art. 121, 151 si 174 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile nu fac obiectul acordarii bonificatiei stabilite prin legea anuala a bugetului de stat.

Indemnizatia se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere, insotita de copia documentului de identitate in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a) si b) – profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri din drepturile de autor si drepturile conexe.

Cererea si documentele se depun electronic la agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Cererea si documentele prevazute se depun lunar, pana in ultima zi a lunii urmatoarele celei pentru care se solicita indemnizatia. In situatia in care se depaseste acest termen, indemnizatia aferenta lunii respective nu se mai acorda.

Modificari in OUG nr.132/2020:

In situatia reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor realizate, determinata de situatiile prevazute in ordonanta, pe perioada stabilita potrivit aceluiasi alineat, beneficiaza, la cerere, in baza declaratiei pe propria raspundere, de o indemnizatie lunara in cuantum de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut la art.15 din Legea bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 318/2021 persoanele care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XV alin. (1) si (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.30/2020, precum si persoanele care au beneficiat de indemnizatia prevazuta de art.6 alin.(1) din OUG nr.111/2021 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta (20 ianuarie 2022), indemnizatia prevazuta la art.3 din OUG nr.132/2020,  se raporteaza la nivelul castigului salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr.318/2021.

Baza legala:

OUG nr.2/2022 privind stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;

Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;

Legea 318/2021 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022;

OUG 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca.