Trimiterea cererilor pentru reducerea facturilor la energie – firme si profesionisti

Reamintim faptul ca schema de sprijin de stat pentru firme si profesionisti, ce permite reducerea facturilor la energie, a fost stabilita prin Legea 259/2021, publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.1036/29.10.2021, aceasta aplicandu-se strict pentru sezonul rece 2021 – 2022.

Insa, pentru ca aceste dispozitii legale sa fie puse in practica, era nevoie si de norme procedurale, pe care Ministerul Energiei le-a publicat in Monitorul Oficial nr.1143 din data de 27 noiembrie 2021. Astfel, Ordinul ME nr.1240/2021 prevede ca beneficiarii pot depune la furnizorii de gaze naturale si electricitate o cerere si o declaratie pe propria raspundere. Practic, este vorba de un singur formular, al carui model este anexat Ordinului 1240/2021.

„Cererea, insotita de declaratia pe propria raspundere (…), se poate depune in perioada de aplicare a schemei, urmand ca facilitatea sa se acorde de catre furnizori incepand cu luna depunerii cererii. In lipsa declaratiei, cererea nu poate fi luata in considerare. Prin exceptie, pentru luna noiembrie 2021, cererea poate fi depusa si in luna decembrie 2021”, potrivit actului normativ, cu precizarea ca schema este valabila in perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

In situatiile in care exista probleme cu cererea si declaratia, furnizorii pot cere clarificari de la firme si profesionisti (la care se raspunde in maximum cinci zile calendaristice) sau chiar refacerea documentelor. Chiar daca e nevoie de clarificari sau de o redepunere, cererea se considera depusa la data transmiterii initiale a documentului.

Mentionam ca furnizorii sunt obligati sa informeze, prin website-urile proprii, despre modalitatile prin care se depun cererile.

„Furnizorii sunt obligati sa utilizeze toate canalele de comunicare cu clientii finali prevazute de legislatia in vigoare aplicabila si nu au dreptul sa limiteze optiunile beneficiarilor pentru transmiterea cererilor”, este subliniat in document.

Este important de mentionat faptul ca, in forma de proiect a ordinului, schema de compensare era gandita sa fie inaccesibila celor care se afla in procedura de dizolvare sau in procedura de faliment. De asemenea, inaccesibila ar fi fost si pentru cei care isi pierd sau le e retrasa autorizatia de functionare ori isi pierd dreptul de exercitare a profesiei. Insa in forma oficiala a ordinului aceste restrictii au fost eliminate.

Potrivit Ordinului 1240/2021, beneficiarii schemei de stat sunt:

  • microintreprinderile: cele care au pana la noua salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la doua milioane euro, echivalent in lei;
  • intreprinderile mici: cele care au intre zece si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la zece milioane euro, echivalent in lei;
  • intreprinderile mijlocii: cele care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro;
  • persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale;
  • cabinetele medicale individuale;
  • persoanele care exercita profesii liberale, indiferent de forma de organizare – lista orientativa a autoritatilor cuprinde, printre altii, auditorii energetici, auditorii financiari, avocatii, consultantii fiscali, contabilii autorizati, expertii contabili, executorii judecatoresti, evaluatorii autorizati, farmacistii, moasele, mediatorii, medicii, dentistii, veterinarii, notarii, optometristii, practicienii in insolventa, psihologii, traducatorii si interpretii.