Declaratia pentru detasarea pe teritoriul Romaniei – Model nou (Proiect)

Odata cu modificarile aduse Legii detasarii anul trecut, normele de aplicare ale acesteia trebuie si ele modificate in consecinta.

Astfel, un proiect de hotarare cu acest scop a primit recent avizele necesare adoptarii si prevede inclusiv o noua forma a declaratiei pe care trebuie sa o depuna la Inspectoratele de Munca firmele care detaseaza pe teritoriul tarii noastre.

Proiectul de HG a fost pus initial in dezbatere la Ministerul Muncii in februarie anul acesta, dar a ajuns la avizare la Consiliul Economic si Social (CES) destul de tarziu. Odata avizat, acesta ar putea intra destul de curand in sedinta pentru a fi adoptat de Guvern.

Este important de subliniat faptul ca documentul nu face altceva decat sa transpuna si la nivelul normelor modificarile si noutatile pe care le-a adus Legea nr.172/2020 in vara anului trecut in Legea detasarilor.

Declaratia privind detasarea transnationala a salariatilor e depusa si acum de firmele care detaseaza in Romania. Ceea ce aduce nou proiectul de HG este completarea acestei declaratii cu o serie de precizari in ceea ce priveste tipul de detasare:

  • daca e vorba de o detasare a unui salariat in Romania, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre entitatea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei – exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
  • daca e vorba de detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata in Romania, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea la care face detasarea ori
  • daca e vorba de punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara, la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei – exista un raport de munca intre salariat si agentul de munca temporara pe perioada detasarii.

Cei care detaseaza pe teritoriul tarii noastre trebuie sa trimita aceste declaratii Inspectoratului Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea. Daca pana acum in norme era prevazut ca aceste declaratii trebuie trimise „cel tarziu anterior” inceperii activitatii, odata ce ele vor fi modificate prin acest proiect de HG, termenul-limita va fi specificat concret: „cel tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii”.

Declaratiile cuprind datele intreprinderii care detaseaza, numarul de detasati, datele lor de identificare, durata anticipata a detasarii (cu date de inceput si de incheiere), adresele locurilor de munca, dar si scopul detasarii.