Impozit micro

Noile modificări la regimul impozitului micro, ce sunt incluse în OUG 115/2023 (art. LIII), au fost oficializate recent – despre acestea se vehiculase inițial că urmau să fie incluse în Legea reformei fiscale (nr. 296/2023), dar până la urmă au fost date prin acest act separat. Acestea intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024 (art. LVII).

Iată principalele măsuri de interes:

  1. O condiție suplimentară pentru a fi micro (art. LIII, pct. 29, 38, 42 din noua ordonanță). Lista condițiilor regimului micro este suplimentată cu una privind depunerea la termen a situațiilor financiare anuale (acolo unde există această obligație) pentru anul fiscal precedent. Trecerea la impozit pe profit se face din trimestrul în care condiția nu e îndeplinită pentru anul fiscal precedent. Pentru aplicarea regimului micro în 2024, bilanțurile pe 2023 trebuie depuse până la 31 martie 2024 (adică cu

aproximativ două luni mai devreme decât de obicei).

  1. Condiționare suplimentară la calcularea plafonului de 500.000 euro (art. LIII, pct. 30, 39). Se prevede că limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul atât veniturile realizate de microfirmă, cât și veniturile întreprinderilor legate cu aceasta (conform prevederilor Legii 346/2004).
  2. Limita pentru numărul de microîntreprinderi deținute, scăzută (art. LIII, pct. 28, 33, 40). Un asociat/acționar mai poate să dețină, direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot numai la o singură microfirmă. Acum, regula este că un asociat/acționar poate avea dețineri de peste 25% la cel mult trei microfirme. Astfel, în caz de deținere de peste 25% la două sau trei microfirme, până la data de 31 martie a anului următor trebuie decis care dintre ele rămâne la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.
  3. Dispar excepția ce permite firmelor din HoReCa să aplice impozitul micro făcând abstracție de condițiile regimului și impozitul mixt (art. LIII, pct. 31, 34, 36). Excepția respectivă le-a permis firmelor din HoReCa foste plătitoare de impozit specific să opteze pentru impozit micro de la 1 ianuarie 2023 și să rămână acolo indiferent dacă îndeplinesc sau nu condițiile regimului. Se elimină prevederile privind impozitul mixt (impozit micro pentru veniturile din activitatea HoReCa plus impozit pe profit pentru veniturile din alte activități). În același timp, pentru firmele din HoReCa ce aplică impozitul micro până la 31 decembrie 2023 se introduce regula aplicării o singură dată în existență a regimului, regula aplicându-se după punctul de referință din 1 ianuarie 2024.
  4. Fără scăderi din impozit pentru sponsorizări sau case de marcat (art. LIII, pct. 43, 44). Se abrogă prevederile ce stabilesc posibilitatea de a scădea (limitat) anumite sume din impozitul micro – de exemplu, sponsorizările către ONG-uri și biserici sau costul de achiziție al caselor de marcat puse în funcțiune (2023 este ultimul an în care se mai fac asemenea scăderi). Automat, microfirmele nu mai trebuie să depună declarația anuală privind sponsorizările efectuate.
  5. Microfirmele inactive pot rămâne în regimul micro (art. LIII, pct. 36, 37). Mai precis, dacă o microîntreprindere se află în inactivitate temporară înscrisă în Registrul comerțului, aceasta continuă să fie plătitoare de impozit micro pentru întreaga perioadă în care înregistrează această situație de inactivitate. La reluarea activității, trebuie îndeplinite condițiile privind deținerea de către persoane private a capitalului social, deținerea de peste 25% la o singură microfirmă de către acționari/asociați, depunerea la termen a situațiilor financiare anuale și, în 30 de zile de la înregistrarea reluării activității în Registrul comerțului, existența a cel puțin un salariat.

Important! Modificările impozitului micro date prin Legea 296/2023 rămân valabile în continuare de la 1 ianuarie 2024, chiar și după apariția OUG 115/2023.