Modificari ale Codului de Procedura Fiscala

Ordonanta de urgenta (OUG) nr.20 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial (Partea I) nr.290 din data de 6 aprilie 2023.

 

Modificari privind esalonarea clasica:

 

Organul fiscal central acorda la cererea debitorilor esalonari la plata pe o perioada de cel mult 5 ani, daca sunt indeplinite conditiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu au in proprietate bunuri in vederea constituirii de garantii in cuantumul prevazut si nici nu pot constitui niciun fel de garantie ori cuantumul garantiilor constituite este mai mic de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale restante ce fac obiectul inlesnirilor la plata, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni.

Vechile dispozitii se referea la termenul maxim de 6 luni numai pentru debitorii care nu pot constitui niciun fel de garantie.

Asadar, in termenul de 6 luni intra si persoanele ale caror garantii sunt mai mici de 50% fata de cuantumul obligatiilor fiscale.

Esalonarea la plata se acorda si pentru obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta fonduri europene sau fonduri publice nationale aferente fondurilor europene.

Mentionam ca prin OUG 20/2023, esalonarea la plata nu se mai acorda pentru ACCIZE.

Se vor constitui garantii si pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, precum si cele care fac obiectul amanarii la plata de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice, 10.000 lei in cazul asocierilor fara personalitate juridica, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice.

Conform noilor reglementari, contribuabilul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de esalonare la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.

Subliniem faptul ca anterior emiterii OUG nr.20/2023 puteau fi depuse doua cereri de modificare.

In plus, s-a eliminat prevederea conform careia, in cazul debitorilor care nu detin bunuri in proprietate, dobanzile se datoreaza, se calculeaza si se comunica pentru obligatiile fiscale principale esalonate la plata, dupa finalizarea esalonarii la plata sau, dupa caz, la data pierderii valabilitatii esalonarii la plata.

Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic.

Mentionam ca anterior emiterii OUG nr. 20/2023 puteau fi depuse doua cereri de mentinere a esalonarii.

 

Modificari privind esalonarea in forma simplificata:

 

In domeniul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale – simplificata OUG 20/2023 prevede:

  • eliminarea din sfera esalonarii la plata in forma simplificata a:

  • obligatiilor fiscale care reprezinta accize,

  • impozitelor si contributiilor sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 47 din Codul fiscal,

  • taxelor aferente activitatilor din domeniul jocurilor de noroc astfel cum sunt reglementate in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare.

  • reducerea numarului de cereri de modificare/mentinere a esalonarii la plata de la doua la una in perioada de valabilitate a esalonarii la plata.

  • eliminarea posibilitatii majorarii duratei de esalonare la plata.

  • majorarea nivelului dobanzii pentru obligatiile esalonate la plata de la 0,01% pentru fiecare zi (3,65% pe an) la 0,02% pentru fiecare zi (7,3% pe an).

  • eliminarea posibilitatii cumularii unei esalonari la plata clasice cu o esalonare la plata simplificata.

 

In domeniul restructurarii obligatiilor bugetare actul normativ prevede reducerea numarului de cereri de modificare/mentinere de la doua la una intr-un an calendaristic sau, dupa caz, fractie de an calendaristic.

 

Modificari aduse OG nr.6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale:

 

Conform OUG 20/2023, debitorul poate depune o singura cerere de modificare a deciziei de inlesnire la plata intr-un an calendaristic sau, dupa caz, intr-o fractiune de an calendaristic.

Anterior, puteau fi depuse doua cereri de modificare a deciziei de inlesnire la plata.

Debitorul poate solicita organului fiscal competent mentinerea unei inlesniri la plata a carei valabilitate a fost pierduta din cauza nerespectarii anumitor conditii, o singura data intr-un an calendaristic sau intr-o fractiune de an calendaristic, daca depune o cerere in acest scop inainte de stingerea tuturor obligatiilor bugetare care au facut obiectul inlesnirii la plata.

Mentionam ca anterior OUG nr.20/2023, puteau fi depuse doua cereri de mentinere a inlesnirii la plata.

 

Baza legala:

  • OUG 20/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale;

  • Codul de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.