Beneficii acordate salariatilor (3)

Prime de asigurari voluntare de sanatate

Contributiile efectuate de angajator in numele salariatului pentru o asigurare voluntara de sanatate (conform legii nr. 95/2006) sunt admise ca cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, in limita sumei de 400 euro/an fiscal, pentru fiecare angajat.

Se aplica acelasi principiu ca si in cazul pensiilor facultative. Angajatorul plateste contributia salariatilor la asigurarile de sanatate in limita a 400 euro/an/salariat. Daca intr-un an fiscal contributiile pentru asigurarea facultativa de sanatate a salariatilor depasesc 400 euro, la depasirea acestui plafon, sumele sunt considerate avantaje in natura, vor fi asimilate salariilor si vor suporta toate contributiile angajatului si angajatorului si impozit pe venit .

 

 Plata transportului salariatului

Plata pentru transportul salariatului la si de la locul de munca de catre angajator nu este impozabila si nu suporta nicio contributie in masura in care acest lucru este prevazut in contractul individual de munca.

Astfel, in contractul individual de munca, salariatul va fi stipulat ca transportul la si de la locul de munca i se va deconta sub forma decontarii abonamentelor la mijlocul de transport cu care se deplaseaza la si de la locul de munca sau pentru combustibilul folosit pentru a calatori cu propria masina .

In cazul in care salariatul are o suma prevazuta in contractul de munca pentru plata combustibilului utilizat, va trebui sa faca o declaratie de cheltuieli cu bonurile de combustibil, ca justificare.

In cazul in care decontarea transportului la si de la locul de munca nu este prevazuta in contractul de munca, suma va fi inclusa in baza de calcul a impozitului pe venit si a contributiilor sociale.