Facilitati fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara

Procedura de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara a fost aprobata prin Ordinul Ministerului Finantelor (MF) nr.1525, publicat in Monitorul Oficial (Partea I) nr.661 din data de 1 iulie 2022.

Potrivit art.1 din Procedura, persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, in sectorul agricol si in industria alimentara, beneficiaza de facilitati fiscale daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, respectiv:

  1. angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
  2. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe

011 – Cultivarea plantelor nepermanente;

012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;

013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire;

014 – Cresterea animalelor;

015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);

016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare;

  1. cod CAEN 10: Industria alimentara;

 

  1. angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile prevazute la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.

 

Facilitatile fiscale pentru sectorul agricol si industria alimentara se refera la:

  • scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
  • reducerea cu 3,75 puncte procentuale a cotei de contributie de asigurari sociale, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor;
  • exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor.

 

Art.4 din Procedura aprobata de Ordinul MF nr.1525/2022 indica modul de calcul al indicatorilor Cifra de afaceri totala si Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara.

 

Cifra de afaceri totala realizata cumulat de la inceputul anului, inclusiv din luna de raportare, se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, realizate din vanzarea de produse si prestarea de servicii, la care:

  • se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

– veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete, inregistrate in contabilitate;

– soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;

– veniturile din productia de imobilizari corporale, inregistrate in contabilitate.

 

  • se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

 

Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara se completeaza cu suma veniturilor cumulate de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii de raportare, obtinute din vanzarea de produse si prestarea de servicii din activitatile aferente codurilor CAEN prevazute la art. 60 pct. 7 lit. a) din Codul fiscal, la care:

 

  • se adauga, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand:

– veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;

– soldurile lunare creditoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold creditor;

– veniturile din productia de imobilizari corporale efectuate in scopul desfasurarii activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;

 

  • se scad, cumulat de la inceputul anului pana la luna de raportare inclusiv, sumele reprezentand soldurile lunare debitoare inainte de transferul in contul de profit si pierdere ale veniturilor aferente costurilor stocurilor de produse si servicii in curs de executie, specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, evidentiate in contabilitate la sfarsitul lunilor de raportare in care se inregistreaza sold debitor.

 

La determinarea Cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara, pentru stabilirea veniturilor din vanzarea de produse, se iau in calcul veniturile realizate din vanzarea produselor finite, semifabricatelor, produselor reziduale si a marfurilor, care sunt obtinute din productia proprie. Nu se iau in calcul veniturile din vanzarea de produse achizitionate in scopul revanzarii.

 

La determinarea indicatorilor Cifra de afaceri totala si Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara se iau in calcul veniturile inregistrate in contabilitate cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile.

 

Nu se iau in calcul la stabilirea Cifrei de afaceri totale si nici a Cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara veniturile din subventii pentru investitii (aferente activelor), inregistrate in contul 7584, si nici veniturile din subventii de exploatare (altele decat cele aferente ciferi de afaceri), inregistrate in conturile:

7412 – Venituri din subventii de exploatare pentru materii prime si materiale

7413 – Venituri din subventii de exploatare pentru alte cheltuieli externe

7414 – Venituri din subventii de exploatare pentru plata personalului

7415 – Venituri din subventii de exploatare pentru asigurari si protectie sociala

7416 – Venituri din subventii de exploatare pentru alte cheltuieli de exploatare

7417 – Venituri din subventii de exploatare in caz de calamitati si alte evenimente similare

7418 – Venituri din subventii de exploatare pentru dobanda datorata

7419 – Venituri din subventii de exploatare aferente altor venituri

 

Veniturile din subventii care se iau in calcul, atat la stabilirea Cifrei de afaceri totale cat si a Cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara, sunt veniturile din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri, inregistrate in contul 7411, astfel:

 

– pentru Cifra de afaceri totala se iau in calcul veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete totale, inregistrate in contabilitate;

– pentru Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara se iau in calcul veniturile din subventiile de exploatare aferente cifrei de afaceri nete specifice activitatii in sectorul agricol si in industria alimentara, inregistrate in contabilitate;

 

 

Baza legala:

  • Ordinul MF nr.1525/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.