Notificare de conformare emisa de organul de inspectie fiscala

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.291 din data de 6 aprilie 2023 s-a publicat Ordinul Presedintelui ANAF nr.420 pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Notificare de conformare emisa de organul de inspectie fiscala”, a procedurii de notificare si a periodicitatii de emitere, precum si pentru modificarea anexei nr.1.a la OpANAF nr.3711/2015 privind modelul si continutul formularelor si documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscala.

Subliniem faptul ca Notificarea a fost introdusa ca urmare a publicarii OUG nr.188/2022 pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, in scopul reanalizarii de catre contribuabili a situatiei fiscale si pentru a depune sau pentru a corecta declaratiile fiscale.

Conform art.121^1, introdus in Codul de Procedura Fiscala, pentru contribuabilii/platitorii prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala transmite acestora, in scris, o notificare de conformare cu privire la riscurile fiscale identificate in scopul reanalizarii de catre acestia a situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale.

Prin aceasta notificare se comunica contribuabilului/platitorului faptul ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii are posibilitatea sa depuna sau sa corecteze declaratiile fiscale.

Este important de mentionat faptul ca pana la expirarea acestui termen, organul de inspectie fiscala nu intreprinde nicio actiune in vederea selectarii pentru efectuarea inspectiei fiscale.

Depunerea sau corectarea declaratiilor fiscale de catre contribuabil/platitor nu impiedica selectarea pentru efectuarea inspectiei fiscale, insa numai dupa implinirea termenului prevazut mai sus.

Ulterior celor 30 de zile de la data comunicarii notificarii, contribuabilii/platitorii cu risc fiscal ridicat care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificati sunt supusi obligatoriu unei inspectii fiscale sau unei verificari documentare.

Modelul notificarii de conformare, periodicitatea emiterii notificarilor, precum si procedura de notificare s-a aprobat prin Ordinul 420/2023, publicat in data de 6 aprilie.

In Ordinul nr. 420/2023 este prezentat si noul model al avizului de inspectie fiscala.

Procedura de notificare si periodicitatea de emitere a Notificarii:

Notificarea de conformare emisa de organul de inspectie fiscala se transmite contribuabililor/platitorilor prezumtiv a fi selectati pentru inspectia fiscala de catre organul de inspectie fiscala competent.

Notificarea se emite de organul de inspectie fiscala competent pentru efectuarea inspectiei fiscale la contribuabilul/platitorul vizat, in baza analizei de risc primite de la structurile cu atributii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si/sau in baza analizelor proprii efectuate.

Notificarea se emite ori de cate ori, ca urmare a analizei de risc, sunt identificate noi riscuri fiscale care nu au fost notificate anterior si nici nu au facut obiectul controalelor fiscale.

Notificarile de conformare pot fi transmise lunar, trimestrial, semestrial sau anual, raportat la perioada fiscala corespunzatoare impozitului, taxei, contributiei in care a fost identificat riscul fiscal.

 

Situatii in care nu este necesara emiterea Notificarii:

 

Nu este necesara emiterea notificarii in situatia in care, potrivit prevederilor legale in vigoare, inspectia fiscala este necesara pentru solutionarea unor cereri ale contribuabilului sau efectuarea inspectiei fiscale este prevazuta in mod expres in alte acte normative.

De asemenea nu este necesara emiterea notificarii in situatiile descrise de prevederile art. 122 alin.(4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

  • in cazul contribuabililor/platitorilor aflati in procedura insolventei;

  • in situatia in care, ca urmare a unui control inopinat, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale;

  • pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial;

  • in cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;

  • in cazul unor cereri ale contribuabilului/platitorului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.

 

In vederea emiterii notificarii, organul cu atributii de inspectie fiscala va efectua urmatoarele activitati:

  1. conducatorul structurii de inspectie fiscala, la propunerea sefului de serviciu coordonator, nominalizeaza persoana/persoanele care procedeaza la intocmirea notificarii pentru un anumit contribuabil/platitor, in baza analizelor de risc primite de la structura de specialitate si/sau in baza analizelor proprii efectuate de organul de inspectie fiscala;

  2. persoana/persoanele nominalizata/nominalizate intocmeste/intocmesc notificarea catre contribuabil, in care va/vor face referire la riscurile identificate de organul fiscal;

  3. proiectul notificarii se va aviza de seful de serviciu coordonator al persoanei/persoanelor care a/au intocmit notificarea si va fi aprobat de conducatorul structurii de inspectie fiscala;

  4. dupa aprobarea notificarii, persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor proceda la initierea comunicarii acesteia catre contribuabil prin utilizarea unuia dintre mijloacele de comunicare prevazute la art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

  5. persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor fi nominalizata/nominalizate, de regula, ca persoana/persoane de contact pentru contribuabilul/platitorul notificat, in legatura cu aspectele vizate de notificare;

  6. persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea va/vor analiza, dupa caz, informatiile primite de la contribuabil in legatura cu modalitatea de conformare ca urmare a notificarii si va/vor propune, printr-un referat motivat, initierea sau neinitierea actiunii de inspectie fiscala la contribuabilul/platitorul notificat, dupa expirarea perioadei prevazute de lege pentru conformare ca urmare a notificarii.

 

 

 

Extras din Anexa nr.1 din Ordinul 420/2023:

 

 

Sigla organului fiscal emitent

Agentia Nationala de Administrare Fiscala Directia Generala…………………Administratia…………………….

 

Nr………….Data zz/ll/aaaa

 

 

NOTIFICARE DE CONFORMARE

emisa de organul de inspectie fiscala

 

Denumirea contribuabilului/platitorului……………………………………

Codul de identificare fiscala………………………………………

Domiciliul fiscal: localitatea……………………………, bd./str………….nr….., bl. …, sc. …, et….., ap. …., judetul/sectorul…………., codul postal……………

Domnului/Doamnei administrator/director general

Stimata/e doamna/domn, va aducem la cunostinta ca, potrivit prevederilor art. 1211 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost emisa prezenta notificare, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si, dupa caz, pentru a proceda la depunerea sau corectarea declaratiilor fiscale, anterior eventualei selectari pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala.

Din analizele efectuate de organele fiscale asupra datelor si informatiilor detinute, comunicate de dumneavoastra sau primite/obtinute din alte surse, au rezultat urmatoarele riscuri fiscale in legatura cu activitatea dumneavoastra:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. *)

*) Se vor prezenta elementele de risc fiscal identificate de organul fiscal, perioadele impozabile, impozitele, taxele, contributiile aferente riscurilor identificate, dupa caz, inclusiv cu estimarea impactului fiscal, daca acesta poate fi cuantificat, alte elemente relevante care pot conduce la reevaluarea situatiei fiscale de catre contribuabil/platitor.

Referitor la riscurile fiscale mentionate, va rugam sa procedati la analizarea acestora si la eventuala depunere sau corectare a declaratiilor fiscale, in termen de 30 de zile de la data comunicarii prezentei notificari.

Totodata, in termenul mentionat anterior, aveti posibilitatea sa ne transmiteti o informare referitoare la rezultatele analizei proprii efectuate, precum si la masurile intreprinse, dupa caz, insotita de documente

Document care contine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului UE 2016/679 justificative care sa ateste modul de conformare sau de trimiteri la documente detinute deja de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – depuse la organul fiscal pentru conformare.

In situatia in care, ca urmare a analizei proprii, concluzionati ca riscurile fiscale identificate de organul fiscal nu se confirma si, pe cale de consecinta, nu se impune sa procedati la reanalizarea situatiei dumneavoastra fiscale, acest fapt va fi mentionat in informarea ce va fi transmisa organului fiscal, dupa caz.

Va informam ca, pana la expirarea termenului de 30 de zile de la comunicarea prezentei notificari, organul de inspectie fiscala nu va intreprinde nicio actiune pentru selectarea pentru inspectie fiscala.

De asemenea, va comunicam faptul ca depunerea sau corectarea declaratiilor ca urmare a prezentei notificari nu impiedica organul fiscal sa va selecteze pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala, insa numai dupa implinirea termenului mentionat anterior.

Data comunicarii prezentei notificari este data prevazuta la art. 47 si, respectiv, art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in functie de modalitatea de comunicare utilizata de organul fiscal.

Pentru informatii suplimentare in legatura cu prezenta notificare, persoana care poate fi contactata este doamna/domnul…………………….., la numarul de telefon………….., la adresa de e-mail…………………sau la sediul organului fiscal din………………., in zilele de…………., intre orele…………

Prezenta notificare nu reprezinta act administrativ fiscal in sensul prevederilor art. 46 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim.

Conducatorul structurii de inspectie fiscala,

……………………………………..

[functia, numele, prenumele, semnatura, stampila**) ]

**) In situatia emiterii si semnarii electronice, utilizand un certificat digital calificat, documentul este valabil fara stampila.

Document care contine date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului UE 2016/679.

 

Baza legala:

  • OUG 188/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;

  • Ordinul ANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Notificare de conformare emisa de organul de inspectie fiscala”, a procedurii de notificare si a periodicitatii de emitere, precum si pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.711/2015 privind modelul si continutul formularelor si documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscala;

  • Codul de Procedura Fiscala (aprobat prin Legea nr.207/2015, publicata in MO nr.547 din23.07.2015), cu modificarile si completarile ulterioare.