Criterii de stabilire a rezidentei fiscale pentru persoane fizice

Criterii de stabilire a rezidentei persoanei fizice potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri:

 

Daca o persoana fizica este considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al conventiei de evitare a dublei impuneri, rezidenta persoanei fizice se stabileste astfel:

 

  • persoana fizica este considerata rezidenta numai in statul in care are domiciliul, respectiv locuinta permanenta aflata la dispozitia sa. O locuinta se considera permanenta daca este proprietatea personala a persoanei fizice, daca aceasta este inchiriata de persoana respectiva sau daca ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
  • daca persoana detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in ambele state, este considerata rezidenta numai in statul in care isi are centrul intereselor vitale, respectiv in statul cu care relatiile sale personale si economice sunt mai apropiate. Daca o persoana fizica detine o locuinta intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri incheiate cu Romania si detine la dispozitia sa si o locuinta in Romania in timp ce o pastreaza pe prima, faptul ca pastreaza prima locuinta in statul in care a locuit preponderent, unde a muncit si unde se afla familia sa si toate proprietatile sale poate, impreuna cu alte elemente, sa demonstreze ca persoana respectiva si-a pastrat centrul intereselor vitale in celalalt stat, si nu in Romania. Acelasi criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit in mod corespunzator si pentru persoanele fizice rezidente care parasesc Romania. Prin centrul intereselor vitale se intelege locul de care relatiile personale si economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate. In analiza relatiilor personale se va acorda atentie familiei sotului/sotiei, copilului/copiilor, persoanelor aflate in intretinerea persoanei fizice si care sosesc in Romania impreuna cu aceasta, calitatea de membru intr-o organizatie caritabila, religioasa, participarea la activitati culturale sau de alta natura. In analiza relatiilor economice se va acorda atentie daca persoana este angajat al unui angajator roman, daca este implicata intr-o activitate de afaceri in Romania, daca detine proprietati imobiliare in Romania, conturi la banci in Romania, carduri de credit/debit la banci in Romania;
  • daca nu poate fi determinat statul in care persoana are centrul intereselor vitale sau daca respectiva persoana nu detine o locuinta permanenta aflata la dispozitia sa in niciunul dintre state, se considera ca este rezidenta a statului in care aceasta locuieste frecvent. Astfel, se vor avea in vedere sederile pe care le are persoana respectiva in toate locurile din acelasi stat;
  • daca persoana locuieste in mod obisnuit in ambele state sau nu locuieste in niciunul dintre ele, se va considera ca persoana respectiva este rezidenta a statului a carui nationalitate/cetatenie o are;
  • daca persoana are nationalitatea/cetatenia ambelor state sau nu are nationalitatea/cetatenia niciunuia dintre ele, autoritatile competente ale statelor contractante vor rezolva aceasta problema pe cale amiabila la nivelul acestora, potrivit articolului „Procedura amiabila” din conventia de evitare a dublei impuneri. La stabilirea rezidentei se vor avea in vedere si comentariile articolului 4 „Rezident” din Modelul conventiei de evitare a dublei impuneri al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica .

 

Orice schimbare aparuta, care poate aduce modificari in ceea ce priveste rezidenta, trebuie comunicata organului fiscal central competent de catre persoana fizica in cauza.

 

 

Sosirea pe teritoriul Romaniei a persoanei fizice nerezidente:

 

Principalele elemente care sunt luate in considerare pentru stabilirea rezidentei, potrivit Codului fiscal, sunt:

  • domiciliul in Romania;
  • locuinta permanenta din Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
  • centrul intereselor vitale amplasat in Romania;
  • persoana fizica este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.

 

Alte elemente care sunt luate in considerare la stabilirea rezidentei in Romania sau in statul strain, dar numai impreuna cu elementele mentionate mai sus:

  • autovehicul inregistrat in Romania/statul strain;
  • permis de conducere emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain;
  • pasaport emis de autoritatea competenta din Romania/statul strain;
  • persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania;
  • persoana este asigurata la sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania/statul strain in toata perioada in care sta in strainatate/Romania.

 

In conditiile in care o PF nerezidenta nu face dovada rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau este rezident al unui stat cu care Romania nu are incheiata conventie si indeplineste conditiile de rezidenta prevazute de lege, se va considera ca este rezident in statul roman.

In aceasta situatie, persoana respectiva are obligatie fiscala integrala in Romania, fiind supusa impozitului pe venit pentru venitul obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care aceasta devine rezidenta in Romania, acesteia fiindu-i eliberat la cerere certificatul de rezidenta fiscala.

Mentionam ca in certificatul de rezidenta fiscala organul fiscal central competent va certifica anul/anii, respectiv perioada din an, pentru care persoana fizica este rezidenta in Romania.

 

Completarea si depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania:

 

Persoanele fizice care sosesc in Romania si au o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, au obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”.

Persoanele fizice nerezidente trebuie sa inregistreze chestionarul la organul fiscal central competent, in 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

Chestionarul poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, www.anaf.ro, sectiunea: „Asistenta contribuabili” subsectiunea „Declararea obligatiilor fiscale”, rubrica: „Toate formularele, cu explicatii” si se poate depune depune la registratura organului fiscal central competent, personal sau prin imputernicit sau se poate transmite prin posta, cu confirmare de primire.

De asemenea, formularul se poate edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de ANAF .

Formularul electronic al chestionarului este publicat pe portalul ANAF, sectiunea ”Servicii online” rubrica ”Descarcare Declaratii electronice” – ”Descarcare Declaratii” si poate fi descarcat de contribuabili utilizand urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm.

Astfel, formularul se regaseste sub urmatoarea denumire: – Z015 – Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania. Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalulului www.eguvernare.ro, respectiv pe portalul ANAF, prin intermediul link-ului ”Depunere Declaratie unica si alte formulare SPV-PF” de catre persoanele care sunt inregistrate in Spatiul Privat Virtual.

Persoanele fizice au obligatia de a anexa la „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in Romania” urmatoarele documente justificative:

  • copia pasaportului, valabil (cetatenii Uniunii Europene anexeaza copia pasaportului sau a documentului national de identitate, valabil);
  • copia cartii de identitate/cartii de rezidenta permanente/ permisului de sedere/ certificatului de inregistrare fiscala, emisa/emis de autoritatea competenta din Romania;
  • documente care atesta existenta unei locuinte in Romania a persoanei fizice, locuinta care poate fi in proprietate sau inchiriata sau care ramane disponibila oricand pentru aceasta persoana si/sau familia sa;
  • dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana;
  • un document emis de autoritatea fiscala straina care atesta ca persoana fizica este scoasa din evidenta sa fiscala, dupa caz, insotit de o traducere autorizata in limba romana;
  • orice alte documente care pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice. Certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta a statului strain cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri/Documentul eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.

 

Precizam faptul ca nu au obligatia depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”:

  • cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular in Romania;
  • cetatenii straini care sunt functionari ori angajati ai unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania;
  • cetatenii straini care sunt functionari sau angajati ai unui stat strain in Romania;
  • membrii familiilor celor de mai sus, cu respectarea regulilor generale ale dreptului international sau a prevederilor acordurilor speciale la care Romania este parte.

 

Persoanele fizice nerezidente sosite in Romania inainte de 1 ianuarie 2014 si care solicita eliberarea „Certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si …, pentru persoane fizice rezidente in Romania” au obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania”, si totodata sa faca dovada platii impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru categoriile de venituri supuse impozitului in Romania.

 

Organul fiscal central competent, tinand cont de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale Codului fiscal dupa caz, de Chestionarul depus, de certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document (eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala) dupa caz, precum si de orice alte documente relevante, stabileste rezidenta si, in termen de 30 de zile de la depunerea Chestionarului, notifica persoana fizica daca are obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi impusa numai pentru veniturile obtinute din Romania.

In conditiile in care o persoana fizica devine rezidenta in Romania numai pentru o perioada dintr-un an fiscal, aceasta persoana fizica are obligatie fiscala integrala in Romania numai pentru acea perioada din anul fiscal in care este considerata rezidenta.

Pentru perioada din anul fiscal, respectiv de la data sosirii in Romania si pana la data la care devine rezidenta in Romania, persoana fizica este considerata nerezidenta, fiind supusa impozitului numai pentru veniturile obtinute din Romania.

In situatia in care intervin modificari fata de datele inscrise in notificare, ca urmare a completarii documentatiei prezentate de persoana fizica pentru stabilirea rezidentei la sosirea in Romania cu noi informatii/documente, organul fiscal emite o noua notificare si o anuleaza pe cea precedenta, pentru stabilirea obligatiei fiscale ce revine persoanei fizice in Romania.

 

Persoana fizica nerezidenta care are centrul intereselor vitale amplasat in Romania este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu prima zi in care declara ca centrul intereselor vitale se afla in Romania.

Persoana fizica nerezidenta care este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat este supusa impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu prima zi a sosirii in Romania.

 

 

Baza legala:

  • Ordinul ANAF 1090 din 9 iunie 2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).