Informare modificare Cod Fiscal

In data de 15.07.2022 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta nr. 16 care aduce numeroase modificari Codului Fiscal.

Modificare aplicabila din data de 18.07.2022:

  • Indemnizatia aferenta concediului medical pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice este scutita de la plata impozitului pe venit.

Modificari aplicabile din data de 01.08.2022:

  • Scade de la 30.000 lei la 10.000 lei plafonul de venituri lunare pana la care salariații din sectorul agroalimentar si din constructii beneficiaza de scutiri si reduceri de impozit si contribuții. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se mai aplica facilitatile fiscale.
  • Salariile part-time. Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale aplicate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Excepții: elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, ucenici, persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de varsta (nu si cei cu pensii de serviciu). De asemenea, beneficiaza de exceptie de la suprataxare cei care cumuleaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel puțin egala cu salariul de baza minim brut pe tara. Diferenta de contributie se suporta de catre angajator, in numele beneficiarului de venit.

Modificari aplicabile din data de 01.01.2023:

  • Veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioadă de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere nu mai sunt scutite de la plata impozitului.
  • In cazul unor beneficii acordate de angajator salariatilor, se introduce un plafon lunar pentru venitul neimpozabil si care nu se cuprinde in bazele de calcul ale contributiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Aici vorbim de:

  • -clauza de mobilitate;
  • -contravaloarea hranei (nu este vorba de tichetele de masa);
  • -cazare in limita unui plafon de 20% din salariul minim brut pe tara;
  • -serviciile turistice si de tratament pe perioada concediului in limita unui plafon de un salariu mediu brut pe economie;
  • -sume acordate pentru telemunca;
  • -contributiile la fondurile de pensii facultative;
  • -primele de asigurare voluntara de sanatate si abonamente medicale.

Ordinea includerii veniturilor de mai sus in plafonul de cel mult 33% din salariul de baza se stabileste de catre angajator.

  • Deducerea personala de baza se va acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.
  • Deducerea personala suplimentara, se va acorda astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul de 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara;

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 de ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora

Deducerea personala suplimentara de 100 de lei lunar se va acorda doar unuia dintre parinti, in cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului la scoala si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.

  • Se schimba baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice astfel:

Baza anuala de calcul o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.

–     Se schimba baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocierea cu o persoana juridica, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a Declaratiei unice, astfel:

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 și 12 salarii minime brute pe tara;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 și 24 salarii minime brute pe tara;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe tara.