Modificari privind TVA in cazul vanzarii de locuinte

Ordonanta de urgenta (OUG) nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul oficial nr.1202 din data de 18 decembrie 2021.

Potrivit actului normativ, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, se majoreaza in anumite conditii, de la 450.000 lei la 700.000 lei, plafonul pentru cota redusa de TVA in cazul vanzarii de locuinte.

Astfel, cota redusa de TVA (5%) se aplica asupra bazei de impozitare pentru:  livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.

Precizam ca suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr.114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare:

  • suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor.
  • suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei. Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1,00 m, nisele de radiatoare, precum si suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0,50 m2 pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.

Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, anexele gospodaresti sunt constructiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite sa adaposteasca activitati specifice, complementare functiunii de locuire, care, prin amplasarea in vecinatatea locuintei, alcatuiesc impreuna cu aceasta o unitate functionala distincta.

In categoria anexelor gospodaresti, de regula in mediul rural, sunt cuprinse: bucatarii de vara, grajduri pentru animale mari, patule, magazii, depozite si altele asemenea, in mod similar, sunt asimilabile notiunii de anexe gospodaresti si garajele, serele, piscinele si altele asemenea.

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare.

Cota redusa de 5% se aplica si pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice.

Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea nr.114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (detaliata mai sus). Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (mentionate mai sus).

Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul livrarii pot fi locuite ca atare.

Astfel, orice persoana fizica poate achizitiona, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte persoane fizice, o singura locuinta a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%.

Mai mult decat atat, prin modificarile aduse de OUG 130/2021, se organizeaza «Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%», in format electronic, pe baza informatiilor din actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin.(3) lit.c) pct.3 si 5, autentificate incepand cu data de 1 ianuarie 2022.

Este important de precizat faptul ca notarii publici au obligatia

  • sa verifice indeplinirea conditiei referitoare la achizitia unei singure locuinte a carei valoare depaseste suma de 450.000 lei, dar nu depaseste suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de TVA de 5%, prin consultarea „Registrului achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%”, inainte de autentificarea actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia unei astfel de locuinte si, in situatia in care constata ca nu este indeplinita aceasta conditie, sa le autentifice doar daca livrarea se efectueaza cu cota standard de TVA;
  • sa completeze „Registrul achizitiilor de locuinte cu cota redusa de TVA de 5%”, la data autentificarii actelor juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin. (3) lit.pct. 3 si 5;
  • sa inscrie in actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru achizitia unei locuinte prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 5 mentiuni cu privire la respectarea obligatiilor prevazute la lit. a) si, dupa caz, la lit. b);
  • sa inscrie in actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuintele prevazute la alin.(3) lit.c) pct.3 mentiuni cu privire la respectarea obligatiei prevazute la lit. b);
  • sa inscrie in actele juridice intre vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate sau plata in avans pentru locuintele prevazute la alin. (3) lit. c) pct. 3 si 5 cota de TVA aplicata, indiferent daca TVA se aplica la pret sau este inclusa in pret.

Baza legala:

  • Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii – Republicare*), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Legea nr.114/1996 LEGEA LOCUINTEI – Republicare, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • OUG 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.