Indemnizatia primita pe perioada starii de urgenta

Inafara de eventualele alte venituri independente obtinute anul trecut, persoanele fizice autorizate, cei care obtin venituri din drepturi de autor, avocatii si alti profesionisti trebuie sa plateasca anul acesta, prin declaratia unica, impozit si contributii pentru ajutorul financiar dat de stat pe perioada starii de alerta si de urgenta anul trecut (indemnizatii acordate pe perioada pandemiei).

Avem, o data, o indemnizatie lunara pentru suspendarea temporara a activitatii, in valoare de 75% din castigul salarial mediu brut pe 2020 (5.429 de lei), primita in baza OUG nr.30/2020 (in starea de urgenta).

Iar a doua indemnizatie lunara pentru reducerea timpului de lucru determinata de starea de alerta/urgenta, in valoare de 41,5% din castigul salarial mediu brut pe 2020, acordata conform OUG nr.132/2020.

Precizam ca sumele au fost acordate de stat ca valori brute, motiv pentru care acum trebuie achitat la stat impozitul de 10% si CAS-ul de 25%, precum si CASS-ul de 10% (fiecare se calculeaza ca procent din valoarea bruta primita de la stat).

In aceasta tematica vom analiza, indemnizatia lunara pentru suspendarea temporara a activitatii, in cota de 75% din castigul salarial mediu brut pentru anul 2020, primita conform art.XV alin.(1), (11) si (4) din OUG nr.30/2020, cu modificarile si completarile ulterioare:

Beneficiari (care declara indemnizatia in declaratia unica):

  1. Profesionistii (toti cei care exploateaza o intreprindere, respectiv care exercita sistematic o activitate organizata ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau in prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu un scop lucrativ) – de exemplu PFA, Intreprindere individuala, persoane care desfasoara profesii libere -, care au intrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta*
  2. Avocatii a caror activitate a fost redusa ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta*, daca in luna pentru care au solicitat indemnizatia au realizat incasari (au realizat venituri din exercitarea profesiei) cu minimum 25% mai mici decat media lunara pe anul 2019, dar care nu depasesc castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020
  3. Persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta*

* prevederile privind acordarea acestei indemnizatii se aplica pana la 30 iunie 2021, pentru toate domeniile de activitate in care se mentin restrictii, prevazute de Legea nr.55/2020 care instituie masuri pe durata starii de alerta.

Tratamentul fiscal al indemnizatiei:

Beneficiarii datoreaza:

 

Obligatia

Cum se calculeaza

Impozit pe venit

10% x (valoare bruta a indemnizatiei –

CAS – CASS)

Contributia de asigurari sociale (CAS)

25% x valoarea bruta a indemnizatiei

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS):

10% x valoarea bruta a indemnizatiei

Declararea indemnizatiei se face prin Declaratia Unica (formular 212 aprobat prin Ordin ANAF nr.14/2021).

Reamintim faptul ca Ordinul ANAF 14/2021 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 212 ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” a fost publicat in Monitorul Oficial nr.33 din data de 12 ianuarie 2021.

Distinct fata de veniturile obtinute ca profesionist (PFA, II, IF / Avocat / Din drepturi de proprietate intelectuala), calculul impozitului pe venit si al contributiilor sociale obligatorii se efectueaza separat fata de veniturile realizate din desfasurarea activitatii.