Concediul de ingrijitor – norme de aplicare

Reamintim faptul ca, din 22 octombrie, un nou tip de concediu a fost introdus in Codul muncii, ca urmare a unei reglementari europene ce trebuia transpusa si la noi – concediul de ingrijitor.

Concediul de ingrijitor a fost stabilit de Legea nr.283/2022, care, din 22 octombrie, a modificat oficial Codul muncii.

Mentionam ca de la aparitia Legii 283 si pana acum, concediul de ingrijitor nu putea fi efectiv acordat in lipsa unor norme specifice, norme care au aparut recent in Monitorul Oficial – prin Ordinului MMSS/MS nr.2172/3829/2022.

Reamintim faptul ca, potrivit ultimelor modificari ale Codului Muncii, concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatilor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude (fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat) sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durata de 5 zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului.

Subliniem faptul ca nu se mentioneaza daca zilele trebuie sa fie consecutive sau daca se acorda si fractionat, asa ca oricare dintre variante e posibila.

De asemenea, prin contractul colectiv de munca aplicabil se poate stabili pentru concediul de ingrijitor o durata mai mare

Subliniem faptul ca acest tip de concediu nu e un temei de suspendare a contractului de munca. Prin urmare, angajatorul nu are motiv sa suspende plata drepturilor salariale in aceasta perioada.

Aceste zile de concediu constituie vechime in munca si in specialitate, conform Codului muncii. De asemenea, salariatii care beneficiaza de concediul de ingrijitor sunt asigurati, pe aceasta perioada, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate fara plata contributiei. Perioada concediului de ingrijitor constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Codul Muncii stabileste ca se considera perioada de activitate prestata cea in care angajatul se afla in acest concediu. Ca atare, se tine cont si de aceste zile la acordarea dreptului la concediul de odihna.

 

Potrivit Ordinului MMSS/MS nr.2172/3829/2022, angajatorul are obligatia acordarii concediului de ingrijitor salariatului, la solicitarea scrisa a acestuia. In termen de cel mult 30 de zile lucratoare de la momentul inaintarii solicitarii, salariatul are obligatia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda sau o persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta, precum si a existentei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de ingrijitor de catre salariat.

Documente doveditoare:

Potrivit dispozitiilor legale, inclusiv normelor de aplicare, in maximum 30 de zile lucratoare de la momentul solicitarii scrise, angajatul trebuie sa aduca documentele doveditoare. Mai exact sunt necesare urmatoarele documente:

 

  • Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin este ruda potrivit art.1531(4) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare sunt, dupa caz, actul de identitate, certificatul de nastere, certificatul de casatorie.
  • Documentele prin care face dovada faptului ca persoana careia i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu angajatul sunt, dupa caz, actul de identitate al persoanei care necesita ingrijire din care rezulta acelasi domiciliu sau resedinta cu salariatul, actul prin care persoana a fost luata in spatiu, adeverinta de la asociatia de proprietari/locatari sau declaratia pe propria raspundere a salariatului din care sa rezulte faptul ca persoana careia salariatul i-a oferit ingrijire sau sprijin locuieste in aceeasi gospodarie cu acesta cel putin pe perioada concediului de ingrijire.
  • Documentul medical prin care se face dovada existentei problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, dupa caz, de adeverinta medicala emisa de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.

 

Este important de subliniat faptul ca nu poate fi dispusa concedierea angajatului pe perioada concediului de ingrijitor.

Un alt aspect important este faptul ca acordarea concediului nu e lasata la aprecierea angajatorului – e obligat sa o acorde daca are solicitarea angajatului.

Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de ingrijitor salariatilor ce indeplinesc conditiile necesare vor risca amenzi cuprinse intre 4.000 si 8.000 de lei.

 

Afectiuni pentru care se acorda concediul de ingrijitor:

Precizam faptul ca in Anexa Ordinului MMSS/MS nr.2172/3829/2022 se regaseste lista detaliata a problemelor medicale grave pentru acordarea concediului de ingrijitor.

 

Pe scurt, categoriile de afectiuni pentru care se acorda concediul de ingrijitor sunt:

  • afectiuni de oftalmologie;
  • afectiuni de psihiatrie;
  • afectiuni de nefrologie;
  • afectiuni de endocrinologie;
  • afectiuni de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice;
  • afectiuni ORL;
  • afectiuni de terapii celulare;
  • afectiuni constatate de medicina muncii;
  • afectiuni de alergologie si imunologie clinica;
  • afectiuni de urologie;
  • afectiuni reumatismale;
  • afectiuni pneumologice;
  • afectiuni constatate de medicina dentara;
  • afectiunile pediatrice: afectiunile cronice grave specificate in anexa nr. 8 la Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile ulterioare, precum si afectiunile care pot cauza deficiente functionale severe prevazute in Ordinul ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • afectiunile sistemului cardiovascular;
  • afectiunile sistemului hematologic;
  • afectiunile sistemului imunitar;
  • afectiunile sistemului digestiv;
  • afectiunile ortopedice;
  • afectiuni neurologice;
  • afectiuni dermatologice;
  • afectiuni oncologice.

 

Baza legala:

  • Ordinul MMSS nr.2172/2022 privind acordarea concediului de ingrijitor;
  • Legea 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ;
  • Codul Muncii din 2003 (Legea nr.53 din 24 ianuarie 2003) – REPUBLICARE, cu modificarile si completarile ulterioare.