Serviciul pentru acordurile dintre UE și Regatul Unit

Comisia Europeană a decis înființarea unui nou serviciu care va fi operațional începând cu 1 martie 2021, respectiv Serviciul pentru acordurile dintre UE și Regatul Unit, care se va afla sub autoritatea directă a președintei Comisiei și va sprijini punerea în aplicare și monitorizarea eficientă și riguroasă a acordurilor cu Regatul Unit. Acest serviciu va coopera cu Înaltul Reprezentat al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

Începând cu 1 martie va înceta mandatul Grupului operativ pentru relațiile cu Regatul Unit, din cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, ca urmare a încheierii Acordului comercial și de cooperare UE-Regatul Unit la 24 decembrie 2020, ce a constituit obiectivul principal al acestei instituții.

Începând cu 1 februarie 2021, șeful Grupului operativ pentru relațiile cu Regatul Unit, Michel Barnier va deveni consilier special al președintei von der Leyen. Acesta o va consilia pe președintă cu privire la punerea în aplicare a Acordului de retragere dintre UE și Regatul Unit și va oferi expertiză în vederea finalizării procesului de ratificare de către UE a Acordului comercial și de cooperare UE–Regatul Unit.

 

Sursa: https://ec.europa.ue