Info – OUG 192/2020 si Hotararea 935/2020

In data de 06.11.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr. 192/2020, pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, care aduce, printre altele, urmatoarele modificari:

  • obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca;
  • pe durata starii de alerta, angajatorii dispun munca la domiciliu sau in regim de telemunca, acolo unde specificul activitatii permite;
  • pe durata starii de alerta, prin derogare de la prevederile art. 118 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificările și completările ulterioare, angajatorii din sistemul privat, cu un numar mai mare de 50 de salariati, organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie imparțit in grupe care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel puțin o ora;

Tot in data de 06.11.2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Hotararea 935/2020 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotararea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepând cu data de 15 octombrie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care aduce, printer altele, urmatoarele modificari:

  • se interzice circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei in intervalul orar 23:00—5:00, cu urmatoarele exceptii motivate de:
  1. deplasarea in interes profesional, inclusiv intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale si inapoi;
  • pentru verificarea motivului deplasarii  in  interes profesional, persoanele sunt obligate sa prezinte, la cererea personalului autoritatilor abilitate, adeverinta eliberata de angajator ori o declaratie pe propria raspundere.
  • pentru angajatorii din sistemul privat cu  un  numar  mai  mare  de  50  de salariati, este instituita obligatia organizarii programului de lucru in regim de telemunca sau munca la domiciliu, in conditiile legii.
  • in situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu si in vederea evitarii aglomerarii transportului public, operatorii economici privati organizeaza programul de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe care sa inceapa, respectiv  sa  termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *