Sistemul de pensii in Romania – Pilonul III – sistemul de pensii facultative administrate privat

Sistemul de pensii facultative administrate privat este reglementat prin Legea nr. 204/2006 si este adresat persoanelor care doresc sa isi asigure un venit suplimentar fata de pensia publica si de cea administrata privat obligatorie. In acest sistem poate participa orice persoana care castiga venituri impozabile.

Procentul alocat este de maximum 15% din venitul salarial lunar brut, iar suma acumulata se adauga veniturilor obtinute din cele doua pensii menționate mai sus.

Exista si posibilitatea ca angajatorul sa contribuie suplimentar, in numele angajatului, la fondul de pensii facultative.

Sumele cu care contribuie angajatul la fondul de pensii facultative sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, in limita unei sume totale reprezentand echivalentul in lei a 400 euro, intr-un an fiscal/participant. Sumele cu care contribuie angajatorul la fondul de pensii facultative sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in limita unei sume totale reprezentand echivalentul in lei a 400 euro, intr-un an fiscal/salariat.