O noua declaratie la fondul de mediu

In Monitorul Oficial nr.128/2023 din 15 februarie 2023, a fost publicat Ordinul nr.185/2023 pentru aprobarea modelului si continutului formularului “Declaratie privind anumite produse din plastic de unica folosinta” si a instructiunilor de completare si depunere a acestuia.

Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta se transmite in format electronic la Administratia Fondului pentru Mediu.

Autoritatea publica centrala din domeniul economiei si autoritatea publica centrala din domeniul mediului vor accesa informatiile din declaratiile transmise de operatorii economici si din rapoartele generate in baza acestora, in baza conturilor create de Administratia Fondului pentru Mediu la serviciul “Depunere declaratii on – line” (www.afm.ro)

Data depunerii declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta este data inregistrarii acesteia pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel cum a fost comunicata contribuabilului prin mesajul electronic de confirmare transmis ca urmare a primirii declaratiei.

Potrivit legislatiei in vigoare, declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta” se completeaza si se transmite in format electronic de catre persoanele juridice si persoanele fizice care au introdus pe piata astfel de produse.

Transmiterea declaratiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta in format electronic se face numai dupa ce contribuabilul si-a dat acordul cu privire la comunicarea datelor printr-o retea de comunicatii electronice.

Termenul de declarare a obligatiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta este anual, pana la data de 25 februarie inclusiv, pentru obligatiile de declarare aferente anului precedent, reprezentand:

a) cantitatile introduse pe piata in anul precedent celui in care se raporteaza de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea A din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

b) cantitatile introduse pe piata si cantitatile colectate in anul precedent celui in care se raporteaza de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

c) procentul de material reciclat din sticle PET pentru bauturi, enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, care contin plastic reciclat, de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala produse din plastic de unica folosinta enumerate in partea F din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului;

d) cantitatea de material reciclat introdusa pe piata de catre operatorii economici care introduc pe piata nationala plastic reciclat pentru a fi incorporat in sticle PET.

Prima perioada de raportare este anul calendaristic 2022, cu exceptia celor prevazute la lit. c) si d) pentru care prima perioada de raportare este anul calendaristic 2023.

Transmiterea „Declaratiei privind anumite produse din plastic de unica folosinta” se realizeaza de contribuabilii persoane juridice, cumulat, atat pentru activitatea proprie, cat si pentru activitatea entitatilor fara personalitate juridica ale acestora.

„Declaratia privind anumite produse din plastic de unica folosinta” rectificativa se transmite in format electronic, prin intermediul serviciului „Depunere declaratii on-line”, cu posibilitatea de a fi incarcate si documente justificative din care sa rezulte corectitudinea datelor inscrise in declaratia rectificativa, la solicitarea institutiilor competente.

Prin urmare, declararea obligatiilor privind anumite produse din plastic de unica folosinta, se completeaza de catre toti contribuabilii carora le revin obligatii conform Ordonantei Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.