Modificari importante ale Codului Fiscal – aplicabile cu 1 ianuarie 2023 (1)

1.   Impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

Reamintim ca, incepand cu 1 ianuarie 2023, au fost modificate conditiile pentru incadrarea in categoria platitorilor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, noile conditii cumulative fiind urmatoarele:

  • societatea a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile è9474 lei/euro (anterior plafonul era 1.000.000 euro) prevederea se aplica incepand cu veniturile aferente anului 2023;
  • capitalul social al societatii este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;
  • a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 – «Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal» din veniturile totale (conditie noua);
  • are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art.48 alin.(3) (conditie noua);
  • are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor (conditie noua).

Precizam ca, in categoria persoanelor juridice exceptate de la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor au fost adaugate:

  • societatile din domeniul bancar;
  • societatile din domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv intermediere;
  • societatile din domeniul jocurilor de noroc;
  • societatile care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Conform art.48, alin.(1), sistemul de impozit pe veniturile microintreprinderilor devine optional incepand cu data de 01.01.2023.

Persoanele juridice romane, cu exceptia celor din domeniul HoReCa (persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare“, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata“, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere“, 5590 – „Alte servicii de cazare“, 5610 – „Restaurante“, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente“, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.“, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor“), pot opta sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, prin exceptie de la prevederile art.47 alin.(1) din Codul fiscal, persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul HoReCa, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara sa aplice prevederile art.52 din Codul fiscal (art. 47 alin. (2) din Codul fiscal).

Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52 din Codul fiscal (reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor in cursul anului).

In conditiile in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul HoReCa obtin in cursul anului venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN aferente acestui domeniu, pentru veniturile din alte activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de titlul II „Impozitul pe profit“, daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii:

  1. realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie de peste 20% inclusiv din veniturile totale;
  2. desfasoara activitatile de la art. 47 alin. (3) lit. f)-i);
  3. veniturile din alte activitati au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui in care s-au inregistrat veniturile. Acestea datoreaza impozit pe profit pentru veniturile din alte activitati incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul.
  • Conform art.51 alin.(1) din Codul fiscal, se mentine cota de impunere de 1% si se elimina cota de 3% (cu obligativitatea existentei cel putin a unui salariat si a respectarii tuturor celorlalte conditii).
  • De la 1 ianuarie 2023 a fost eliminata optiunea pentru plata impozitului pe profit in cazul microintreprinderilor care au un capital social subscris de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati.
  • Conform art. 56 alin. (1^8) – alin. (1^9) din Codul fiscal, a fost stabilita ordinea de diminuare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor:
  1. sponsorizarile;
  2. costul aparatelor de marcat electronice fiscale;
  3. reducerea conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative ;

Pe perioada aplicarii prevederilor OUG nr.153/2020, declaratia informativa 107 (Declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor) se depune pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.

  • Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, contribuabilii care au intrat sub incidenta prevederilor Legii nr.170/2016 pana la data de 31 decembrie 2022, pot opta, prin exceptie de la prevederile art.47 alin.(1) din Codul fiscal, pentru plata impozitului pe veniturilor microintreprinderilor, potrivit titlului III din Codul fiscal, sau pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal.

Subliniem faptul ca Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati a fost abrogata incepand cu data de 1 ianuarie 2023 prin art. VI alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.

Baza legala:

  • Ordonanta Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale;
  • Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative;
  • Legea nr.370/2022 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale;
  • Legea nr.34/2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
  • Legea nr.39/2023 pentru completarea art. 291 alin.(3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.