Declaratia statistica Intrastat in 2023 – norme de completare

In Monitorul Oficial (Partea I) nr.1265 din 29 decembrie 2022 a fost publicat Ordinul INS nr.1623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat.

Conform documentului, scopul prezentelor norme este de a sprijini furnizorii de date pentru completarea declaratiei statistice Intrastat intr-un mod corect si eficient.

Precizam ca declaratia statistica Intrastat este o declaratie obligatorie conform Legii nr. 22/2006, cu modificarile ulterioare, pentru schimburile de bunuri intre Romania si alte state membre ale Uniunii Europene.

Importurile intra-UE reprezinta fluxuri de bunuri din alte state membre ale Uniunii Europene catre teritoriul Romaniei, iar exporturile intra-UE reprezinta fluxurile de bunuri care parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene (Uniune).

Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

  1. sunt inregistrati in Romania in scopuri de taxa pe valoare adaugata – adica au cod de identificare fiscala;
  2. efectueaza comert intra-UE cu bunuri;
  3. valoarea totala anuala a comertului intra-UE cu bunuri depaseste pragul valoric stabilit anual de Institutul National de Statistica, separat pentru cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri de bunuri.

 

Obligatiile in sistemul Intrastat se stabilesc de catre Institutul National de Statistica pe baza declaratiilor statistice Intrastat din anul precedent si a informatiilor din deconturile de TVA si declaratiile recapitulative privind livrarile/achizitiile/prestarile intra-UE, VIES, furnizate de Ministerul Finantelor, la nivel de operator economic cu activitate de comert intra-UE cu bunuri.

 

Praguri valorice Intrastat:

Conform Ordinul INS 1493/2022, publicat in Monitorul Oficial nr.1.044 din 28 octombrie 2022 si care va intra in vigoare incepand cu data de 1 februarie 2023, pragurile valorice Intrastat vor creste.

Mai exact, Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 1.000.000 lei atat pentru expedieri de bunuri, cat si pentru introduceri de bunuri.

Un operator economic a carui valoare anuala pentru importurile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de introducere. Un operator economic a carui valoare anuala pentru exporturile intra-UE de bunuri este egala sau mai mare de 1.000.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul de expediere.

 

Reamintim faptul ca pragurile valorice INTRASTAT stabilite pentru anul 2022 au fost:

  • pentru importuri intra-UE: 900.000 lei
  • pentru exporturi intra-UE: 900.000 lei

 

Tipuri de declaratii statistice in functie de valoarea anuala a schimburilor intra-UE de bunuri:

 

Tip de declaratie

Importuri intra-UE

Exporturi intra-UE

Nu exista obligatia de a transmite Declaratia statistica Intrastat

mai mici de 1.000.000 lei

mai mici de 1.000.000 lei

Declaratie standard, in care se completeaza toate informatiile, mai putin valoarea statistica

egale sau mai mari de 1.000.000 lei si mai mici de 10.000.000 lei

egale sau mai mari de 1.000.000 lei si mai mici de 20.000.000 lei

Declaratie extinsa, in care se completeaza toate informatiile, inclusiv valoarea statistica

egale sau mai mari de 10.000.000 lei

egale sau mai mari de 20.000.000 lei

 

Remarca: In conditiile in care un operator economic este obligat sa transmita declaratii statistice Intrastat pentru ambele fluxuri, este posibil ca pentru unul din fluxuri sa transmita declaratia standard, iar pentru celalalt flux sa transmita declaratia extinsa. In acest caz, este permisa transmiterea declaratiei extinse pentru ambele fluxuri.

Potrivit normelor de aplicare, declaratia statistica Intrastat trebuie transmisa de operatorii economici care au atins sau au depasit pragul valoric Intrastat in anul anterior celui de referinta sau il ating sau il depasesc in anul de referinta, separat pentru importuri si exporturi intra-UE de bunuri. Astfel, acesti operatori economici devin furnizori de informatii statistice Intrastat.

 

Pentru anul de referinta, furnizorii de informatii statistice Intrastat sunt:

  1. operatorii economici care au avut obligatia de raportare in sistemul statistic Intrastat pentru intregul an anterior celui de referinta si care, pe tot parcursul anului anterior celui de referinta, au realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri superior nivelului pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
  2. operatorii economici care au dobandit obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat in cursul anului anterior celui de referinta, prin depasirea pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul anterior celui de referinta, separat pentru fiecare flux. Acestia completeaza si transmit Declaratia statistica Intrastat pentru intregul an de referinta;
  3. operatorii economici care depasesc nivelul pragurilor valorice Intrastat in cursul anului de referinta, separat pentru fiecare flux. Obligatia de raportare pentru sistemul statistic Intrastat a acestora intervine in luna in care valoarea cumulata de la inceputul anului de referinta a schimburilor intra-UE de bunuri depaseste nivelul pragurilor valorice Intrastat stabilite pentru anul de referinta, separat pe cele doua fluxuri.

 

Concret, pragul valoric Intrastat pentru declararea valorii statistice se aplica acelor furnizori de informatii statistice Intrastat care in anul anterior celui de referinta sau in anul de referinta au inregistrat valori anuale, separat pentru fiecare flux, peste nivelul pragului valoric Intrastat stabilit pentru valoarea statistica la 10.000.000 lei pentru importuri intra-UE si, respectiv, 20.000.000 lei pentru exporturi intra-UE.

Operatorii economici au obligatia sa transmita date pentru sistemul statistic Intrastat pentru importurile si exporturile intra- UE de bunuri lunare, intotdeauna pana la sfarsitul anului de referinta in care pragul valoric Intrastat a fost depasit si pentru urmatorul an calendaristic. Dupa un an calendaristic intreg in care furnizorul de informatii statistice nu a realizat un nivel al schimburilor intra-UE de bunuri, exprimat in valori cumulate de la inceputul anului calendaristic, superior nivelului pragului valoric Intrastat stabilit pentru importuri si/sau exporturi intra-UE, obligatia de a raporta date pentru sistemul statistic Intrastat inceteaza si nu va mai trebui transmisa Declaratia statistica Intrastat incepand cu luna ianuarie a anului urmator. Aceasta se va aplica in conditiile in care pragul valoric Intrastat nu este depasit din nou in cursul anului urmator. Regulile mentionate vor fi aplicate din nou, in mod separat pentru import intra-UE – introduceri – si export intra-UE – expedieri de bunuri.

Datele statistice Intrastat trebuie furnizate catre Institutul National de Statistica lunar, intr-un interval de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea perioadei de referinta.

Furnizorul de informatii statistice poate intocmi si transmite Declaratia statistica Intrastat singur sau poate apela pentru intocmirea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat la serviciile unui alt operator economic, ce poarta denumirea de parte terta declaranta.

In situatia in care apeleaza la serviciile unei parti terte declarante pentru completarea si transmiterea Declaratiei statistice Intrastat, furnizorul de informatii statistice are obligatia de a face dovada existentei unui contract intre el si partea terta declaranta. O parte terta declaranta poate transmite date pentru un operator economic numai dupa ce Institutul National de Statistica a fost notificat, in scris, de catre furnizorul de informatii statistice.

Incetarea relatiilor dintre un furnizor de date si o parte terta declaranta trebuie notificata catre Institutul National de Statistica.

 

Tipuri de operatiuni se declara in sistemul statistic Intrastat:

Statisticile privind schimburile intra-UE cu bunuri cuprind toate miscarile de bunuri dintre statele membre ale Uniunii Europene, care maresc sau reduc stocul de resurse materiale al unui stat. Toate bunurile care sosesc pe teritoriul Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau parasesc teritoriul Romaniei cu destinatia alte state membre ale Uniunii Europene trebuie declarate in Declaratia statistica Intrastat.

 

Practic, aceasta inseamna ca Declaratia statistica Intrastat trebuie intocmita pentru importurile si/sau exporturile intra-UE de bunuri in urmatoarele cazuri:

schimburi intra-UE de bunuri care implica transfer de proprietate si sunt destinate utilizarii, consumului, investitiei sau revanzarii;

miscari de bunuri dintr-un stat membru al Uniunii Europene catre Romania sau miscarile de bunuri din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene, fara transfer de proprietate. Spre exemplu, transferul de stocuri, miscari de bunuri inainte si dupa procesare etc.;

returnarea de bunuri;

miscari specifice de bunuri;

leasing financiar;

leasing operational cu o durata de peste 2 ani.

 

Tipuri de operatiuni ce nu se declara in sistemul statistic Intrastat:

Pentru urmatoarele cazuri nu trebuie intocmita Declaratia statistica Intrastat:

  • comertul cu servicii;
  • bunuri in tranzit;
  • miscari temporare de bunuri;
  • miscari de bunuri pentru/dupa reparatii si/sau intretinere;
  • schimbul de bunuri cu acele teritorii ale statelor membre ale Uniunii Europene ce nu apartin teritoriului statistic al statelor membre ale Uniunii Europene;
  • schimburi de bunuri in cadrul comertului triunghiular, in situatia in care bunurile nu intra pe teritoriul national al Romaniei din alte state membre ale Uniunii Europene sau nu sunt expediate din Romania catre alt stat membru al Uniunii Europene.

 

Mod de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat:

 

Declaratiile statistice Intrastat se transmit la Institutul National de Statistica numai in format electronic, declaratiile pe hartie nefiind acceptate. Pentru aceasta, Institutul National de Statistica pune la dispozitia furnizorilor de informatii statistice Intrastat urmatoarele modalitati electronice de completare si transmitere a declaratiilor statistice Intrastat:

  1. aplicatia Intrastat online, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro;
  2. aplicatia Intrastat offline, disponibila cu titlu gratuit pe site-ul www.intrastat.ro.

Aplicatia Intrastat offline permite crearea unui fisier ce contine Declaratia statistica Intrastat, pe care furnizorul de informatii statistice il transmite catre Institutul National de Statistica prin una dintre urmatoarele modalitati:

  • e-mail, la adresa declaratie.intrastat@insse.ro;
  • incarcarea fisierului in aplicatia online Intrastat disponibila pe site-ul www.intrastat.ro;
  • daca furnizorul de informatii statistice nu are acces la internet pentru a transmite Declaratia statistica Intrastat potrivit lit. a) sau b), va copia fisierul cu declaratia Intrastat – fisierul cu extensia .xml sau .enc pe un dispozitiv de memorie externa – CD, DVD sau altele si se va adresa directiei teritoriale de statistica in raza careia isi are sediul, solicitand posibilitatea de a transmite prin e-mail fisierul continand Declaratia statistica Intrastat la Institutul National de Statistica sau va transmite declaratia de la orice alt calculator cu acces la internet;
  1. software-ul propriu, existent sau dezvoltat de furnizorul de informatii statistice, pentru realizarea fisierului care sa contina Declaratia statistica Intrastat intr-un format predefinit, prezentat in „Manualul de descriere a procedurii pentru crearea altor tipuri de fisiere acceptate de INS”, manual ce poate fi descarcat de pe site-ul www.intrastat.ro sau furnizat la cerere de catre Institutul National de Statistica. Fisierul care contine Declaratia statistica Intrastat, in format predefinit, se transmite la Institutul National de Statistica folosind aceeasi procedura descrisa la punctul precedent.

 

Institutul National de Statistica recomanda utilizarea aplicatiilor Intrastat online sau offline deoarece acestea contin reguli de validare predefinite pentru realizarea unor declaratii statistice Intrastat corecte si valide.

 

Important! Completarea Declaratiei statistice INTRASTAT este obligatorie, iar transmiterea ei la Institutul National de Statistica se va face exclusiv pe cale electronica.

 

Baza legala:

  • http://www.intrastat.ro/
  • Ordinul INS nr.1493/2022 privind pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informatiilor statistice de comert intra-UE cu bunuri in anul 2023;
  • Ordinul INS nr.1623/2022 privind aprobarea Normelor de completare a Declaratiei statistice Intrastat.