Modificari privind codul fiscal

In Monitorul Oficial cu numarul 1109 din data de 17 noiembrie 2022 s-a publicat Legea nr.309 din 16 noiembrie 2022 pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Drepturile primite in conformitate cu prevederile Legii nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Legii nr.1/2020 privind pensiile ocupationale, cu completarile ulterioare, reprezinta venituri din pensii.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata, potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1).

Pentru sumele primite ca plati esalonate in rate de catre participantii la fondurile de pensii administrate privat si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr.411/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care se aplica plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) pentru fiecare rata lunara de la fiecare fond de pensii.

Pentru sumele primite ca plata unica de catre participantii la fondurile de pensii facultative si/sau fondurile de pensii ocupationale si mostenitorii legali ai acestora, in conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 1/2020, cu completarile ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depasesc contributiile nete ale participantilor, la care fiecare fond de pensii acorda un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1).