Conditii pentru aplicarea cotei de tva de 5% in cazul locuintelor sociale

In Monitorul Oficial (Partea I) nr. 1107 din data de 17 noiembrie 2022 a fost publicata Legea nr. 301 din 2022 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.31/2019 privind acordarea unor facilitati fiscale si pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.11/2018 pentru adoptarea unor masuri bugetare si pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Potrivit actului normativ, livrarea de locuinte sociale se factureaza cu cota de TVA de 5%. Una dintre conditiile de fond si forma este ca aceasta locuinta sa poata fi „locuita ca atare” la momentul vanzarii.

Precizam ca in unele situatii de inspectie fiscala s-a reclasificat cota de TVA aplicabila din cauza faptului ca sintagma „locuibila ca atare” a fost interpretata personal de echipele de inspectie in sensul ca locuinta trebuia sa aiba anumite dotari neprevazute in lege sa poata fi locuita ca atare.

Astfel, Legea nr.301/2022 reglementeaza definitia oficiala a sintagmei „locuita ca atare” si prezinta elementele pe care trebuie sa le urmarim si pe care trebuie sa le indeplineasca o locuinta astfel incat sa se aplice cota de TVA de 5%.

Se va aplica cota de TVA de 5% daca locuinta indeplineste urmatoarele conditii cumulative:

Cumparatorii au acces liber la spatiul de locuit fara sa tulbure posesia altor persoane;

  • locuinta are acces la energie electrica si apa potabila;
  • exista sistem de evacuare a apelor uzate si a deseurilor menajere;
  • exista cel putin un spatiu de odihna;
  • exista cel putin un spatiu de pregatire a hranei si un grup sanitar indiferent de nivelul gradului de finisare la data livrarii.