Vanzarea la distanta – inregistrarea in OSS

Conform actualelor reglementari, vanzarea intracomunitara de bunuri la distanta inseamna o livrare de bunuri expediate sau transportate de furnizor sau in numele acestuia, inclusiv in cazul in care furnizorul intervine in mod indirect in transportul sau expedierea bunurilor, dintr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  1. livrarea de bunuri este efectuata pentru o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila ale carei achizitii intracomunitare de bunuri nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania in temeiul art.268 alin.(4) si alin.(8) lit.a) si art.3151(9) sau corespondentul acestor articole din legislatia statului membru de destinatie, in cazul in care acesta este altul decat Romania, sau pentru orice alta persoana neimpozabila;
  2. bunurile livrate nu sunt mijloace de transport noi sau bunuri livrate dupa asamblare sau instalare, cu sau fara functionare de proba, de catre furnizor sau in numele acestuia.

 

Precizam ca vanzarea la distanta este reglementata de art. 275, alin.(2) din Codul fiscal, articol care mentioneaza ca, prin exceptie de la prevederile alin. (1) lit. a), locul livrarii in cazul vanzarilor intracomunitare de bunuri la distanta este considerat a fi locul in care se afla bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor catre client.

Astfel, o societatea din Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru unde efectueaza livrari la distanta.

Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2), respectiv 10.000 euro/46.337 lei este format din servicii prestate catre persoane impozabile din alte state membre si din livrarile de bunuri transportate in alt stat membru.

Este foarte important de precizat faptul ca utilizarea sistemului OSS este optionala, simplificarea constand in faptul ca sistemul ofera oportunitatea ca societatile comerciale care vand la distanta sa nu se mai inregistreze si sa declare TVA in fiecare din statele membre in care datoreaza TVA, dar sa beneficiaza de servicii electronice pentru indeplinirea acestor obligatii prin Statul Membru de identificare.

 Subliniem faptul ca acest sistem se poate utiliza doar daca furnizorul din Romania este inregistrat in scop de TVA in Romania fie conform art. 316, fie conform art. 317 din Codul fiscal:

“Pentru operatiunile impozabile efectuate in conditiile prezentului regim special, persoana impozabila utilizeaza doar codul de inregistrare in scopuri de TVA alocat de statul membru de inregistrare. In cazul in care Romania este statul membru de inregistrare, codul de inregistrare utilizat de persoana impozabila este cel care i-a fost atribuit conform art. 316 sau art. 317.”

In conditiile in care la data depasirii plafonului de 10.000 euro, furnizorul din Romania nu are cod valid de TVA (fie conform art. 316, fie special, conform art. 317), atunci acel furnizor nu poate aplica OSS, ci are obligatia de a se inregistra in scop de TVA in fiecare stat membru in care efectueaza livrari la distanta.

Potrivit Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale (aprobate prin OPANAF nr.1387/MO 853 din 07.09.2021), regimul simplificat OSS (denumit si regim UE) presupune urmatoarele cerinte de indeplinit din partea furnizorului din Romania:

  • sa depuna in format electronic o declaratie de incepere a activitatii la organul fiscal competent declaratia se completeaza on line, pe site-ul ANAF, la sectiunea OSS, semnata electronic;
  • sa fie inregistrat in scopuri de TVA in Romania;
  • sa nu fie deja inregistrat pentru utilizarea acelui regim special intr-un alt stat membru;
  • sa nu se afle in perioada in care i s-a interzis sa utilizeze regimurile speciale punctul 10 alin. (1) lit. b) din procedura.

 

Ulterior completarii si depunerii acestei declaratii, furnizorul (solicitantul) va primi, tot electronic:

  • fie decizia de aprobare a utilizarii regimului OSS;
  • fie decizia de respingere a cererii.

 

In cazul aprobarii cererii (a deciziei), regimul OSS se poate aplica de la urmatoarele date:

 

  • incepand cu prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, corect completata punctul 17 alin. (1) din procedura;

 sau

  • in cazul in care prima prestare de servicii sau prima livrare de bunuri, care ar putea face obiectul aplicarii regimului UE, este efectuata inainte de prima zi a trimestrului calendaristic urmator transmiterii declaratiei de incepere a activitatii, regimul special se aplica incepand cu data primei prestari/livrari, cu conditia ca persoana impozabila sa notifice organul fiscal cu privire la inceperea activitatilor sale care pot face obiectul regimului special, pana pe data de 10 a lunii urmatoare primei prestari sau livrari. Notificarea se face prin depunerea, in format electronic, a declaratiei de incepere a activitatii prevazute la pct. 6 alin. (1) din procedura, respectiv de la punctul b.1) de mai sus punctul 17 alin. (2) din procedura.

 

Depunere declaratii:

Daca furnizorul a primit aprobarea cererii de utilizare a OSS, de la una dintre cele doua date de utilizare a regimului simplificat, acesta are obligatia depunerii la ANAF, doar electronic, prin semnatura electronica a declaratiei speciale de TVA 398 pana la sfarsitul urmatoarei luni dupa incheierea fiecarui trimestru calendaristic, indiferent daca au fost sau nu efectuate livrari de bunuri sau daca au fost sau nu prestate servicii pentru care se utilizeaza regimul special art. 315 alin. (6) cod fiscal.

Mentionam ca persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA conform articolului 316 din Codul fiscal vor depune atat decontul de taxa formular D300 cat si declaratia speciala pentru tva formular 398.

Persoanele juridice inregistrate in scopuri de TVA conform articolului 317 vor depune doar declaratia speciala pentru tva formular 398, aferenta regimului special, pentru taxa datorata in fiecare stat membru de consum.

Declaratia speciala de TVA formular 398 (VAT Return One Stop Shop) se intocmeste si se depune potrivit normelor prevazute de art. 314, 315 si 315^2 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Declaratia recapitulativa VIES formular 390 nu face obiectul raportarii  pentru facturile emise catre persoane neimpozabile din UE. Formularul D390 VIES „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”  se intocmeste potrivit instructiunilor de completare aprobate prin  OPANAF 705/2020.

 

Baza legala:

  • Ordinul ANAF 1387/2021 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in vederea utilizarii unuia dintre regimurile speciale pentru persoanele impozabile care presteaza servicii catre persoane neimpozabile sau efectueaza vanzari de bunuri la distanta, precum si pentru declararea taxei pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 314, art. 315 si art. 315^2 din Codul fiscal, in situatia in care Romania este stat membru de inregistrare, precum si pentru modificarea unor prevederi procedurale;
  • Ordinul 705/2020 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) ”Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”;
  • Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in MO nr.688 din 10.09.2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).