Incadrarea in munca a strainilor in Romania (2)

Incadrarea in munca a strainilor ca lucratori sezonieri:

Potrivit legislatiei in vigoare, avizul de angajare pentru lucratori sezonieri se elibereaza angajatorului in vederea incadrarii in munca a unui strain cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata determinata, pentru a presta o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor.

Durata preconizata a contractului individual de munca se mentioneaza in cuprinsul avizului de angajare pentru lucratori sezonieri.

 

Potrivit art.11, alin.(2), conditiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri sunt urmatoarele:

  1. angajatorul intentioneaza sa incadreze in munca un strain cu contract individual de munca cu norma intreaga pe durata determinata, pentru a presta o activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor;

  2. strainul pe care angajatorul intentioneaza sa il incadreze pe locul de munca vacant indeplineste conditiile de pregatire profesionala, experienta in activitate sau autorizare prevazute de legislatia in vigoare pentru ocuparea acelui loc de munca.

 

Este important de precizat faptul ca lista sectoarelor ce cuprind activitati care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor se stabileste, prin raportare la Clasificarea activitatilor din economia nationala, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne.

Dovada indeplinirii conditiei speciale prevazute la art.11 alin.(2) lit.a) se face prin prezentarea de catre angajator a copiei ofertei ferme de angajare, care sa precizeze, in acord cu dispozitiile Codului muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil:

a) locul si felul muncii;

b) durata contractului;

c) salariul si periodicitatea platii acestuia;

d) programul de lucru pe saptamana sau luna;

e) durata tuturor concediilor platite;

f) data inceperii activitatii, daca este posibil;

g) alte conditii de munca relevante.

Dovada indeplinirii conditiei speciale prevazute la art. 11 alin. (2) lit. b) se face prin prezentarea de catre angajator a urmatoarelor documente:

a) curriculum vitae al strainului;

b) documentul de autorizare prevazut de lege, atunci cand este cazul.

Precizam ca la curriculum vitae al strainului se ataseaza, atunci cand este cazul, unul dintre urmatoarele documente:

a) atestatul de recunoastere a studiilor necesare ocuparii locului de munca vacant, eliberat de Ministerul Educatiei Nationale, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii eliberata de institutii de invatamant acreditate in Romania;

b) copiile documentelor care atesta pregatirea profesionala obtinuta in afara sistemului de invatamant sau, dupa caz, care atesta experienta profesionala, traduse si legalizate in conditiile legii;

c) copiile documentelor care atesta obtinerea in Romania sau in alt stat membru al Uniunii Europene a calificarii profesionale necesare ocuparii locului de munca vacant, traduse si legalizate in conditiile legii, atunci cand este cazul.

Pentru eliberarea avizului de angajare pentru incadrarea in munca a unui strain ca lucrator sezonier la angajatorul la care a desfasurat aceeasi activitate cel putin o data in ultimii 5 ani, nu este necesara depunerea documentelor care fac dovada indeplinirii conditiilor speciale prevazute la art. 11 alin. (2), daca strainul a respectat obligatia de a parasi teritoriul Romaniei la incetarea contractului individual de munca anterior.

Eliberarea avizului de angajare in situatii speciale

Recent, prin OUG 143 (publicat in MO nr. 1049 din data de 28 octombrie 2022), art.17 din OG 25/2014 a suferit cateva modificari.

Astfel, conform noilor dispozitii, art.17, alin.(1), strainul incadrat in munca in baza avizului de angajare, cu exceptia celui pentru lucratori sezonieri, poate ocupa un nou loc de munca, la acelasi angajator sau la alt angajator, oricand pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE.

In situatiile prevazute la alineatul anterior, strainul este incadrat in noul loc de munca in baza unui nou aviz de angajare obtinut de angajator in conditiile prezentei ordonante.

Mentionam ca noul aviz de angajare se elibereaza aceluiasi angajator fara indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 alin. (2) lit. b), e) si f) si, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor speciale prevazute la art. 7 alin. (2) lit. a) sau la art. 9 alin. (2) lit. a).

Noul aviz de angajare se elibereaza unui alt angajator cu indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 si, dupa caz, cu indeplinirea conditiilor speciale prevazute la art. 7 sau 9.

In situatiile prevazute la alin. (1), cu conditia sa nu fi trecut mai mult de un an de la momentul inregistrarii contractului individual de munca incheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui nou loc de munca la un alt angajator se poate realiza doar in baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrari.

Prevederile alineatului anterior nu se aplica in cazul in care incetarea contractului individual de munca a intervenit din initiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului partilor ori prin demisia strainului daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune si cazierul judiciar al strainului eliberat de autoritatile romane.

Strainul incadrat in munca in baza avizului de angajare pentru lucratori sezonieri poate ocupa un nou loc de munca la alt angajator doar daca perioada maxima de sedere in calitate de lucrator sezonier nu a fost epuizata. Strainul este incadrat in noul loc de munca in baza unui nou aviz de angajare, obtinut de angajator in conditiile prezentei ordonante.

Noul aviz de angajare se elibereaza fara indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 alin. (2) lit. b), e) si f).

Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune si cazierul judiciar al strainului, eliberat de autoritatile romane.

 

Baza legala:

– Codul Muncii din 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) – Republicare, cu modificarile si completarile ulterioare;

– OUG 143/2022 pentru modificarea art. 17 din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania;

  • OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.