Activitate de constructii in Romania pentru beneficiari din alte tari (speta)

din alte tari (speta)

Situatie: O societate ABC SRL presteaza servicii de inginerie in domeniul constructiilor pentru societati comerciale din Italia. Toata actvitatea se desfasoara pe teritoriul Romaniei la punctele de lucru ale societatii.

In aceasta situatie, societatea poate acorda facilitatile fiscale in domeniul constructiilor conform OMFP 1528/2022?

 

Solutie:  Conform art.2 din OMFP 1528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, facilitatile fiscale se acorda pentru activitatea desfasurata in Romania, inclusiv persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca platitorul de venituri la care sunt detasate desfasoara activitati in domeniul constructiilor si indeplineste conditiile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal. Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei

Potrivit art.6 din OMFP 1528/2022, calculul indicatorului Cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii se efectueaza pentru intreaga activitate desfasurata de angajator pe teritoriul Romaniei din activitatile prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, inclusiv de la nivelul sucursalelor, filialelor sau punctelor de lucru din Romania ale acestuia.

Pentru determinarea procentului de 80% din cifra de afaceri totala, la calculul cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de constructii, angajatorii au in vedere numai veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei. Veniturile realizate din activitatea de constructii in afara teritoriului Romaniei se vor avea in vedere numai pentru calculul cifrei de afaceri totale realizate din intreaga activitate.

Prin activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei, in intelesul prezentei proceduri, se intelege activitatea desfasurata efectiv in Romania in domeniul constructiilor, in scopul realizarii de produse si prestarii de servicii, indiferent de statutul de rezidenta al beneficiarilor.

Astfel, Procedura stabileste faptul ca pentru determinarea ponderii de 80% din cifra de afaceri realizata efectiv din activitatea de constructii, societatile au in vedere doar veniturile din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei si defineste activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei ca fiind activitatea desfasurata efectiv in Romania.

Prin urmare, in cazul mentionat, este indeplinita aceasta conditie, astfel ca societatea poate aplica facilitatile fiscale in domeniul constructiilor.

 

Baza legala:

  • Ordinul MF nr.1528/2022 privind stabilirea Procedurii de acordare a facilităţilor fiscale în domeniul constructiilor.