Valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe

Unui proiect de lege adoptat in 28 iunie la Senat, valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe va creste de la 2.500 la 5.000 de lei. Mentionam ca aceasta valoare este relevanta in cazul amortizarii capitalului imobilizat, obligatie prin care firmele care investesc in active corporale si necorporale recupereaza treptat uzura lor fizica si morala.

Pentru ca aceste dispozitii sa se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, acesta fiind initiat in contextul in care valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe n-a mai fost actualizata din anul 2013 (HG 276/01.07.2013 – valoarea minima de intrare a fost majorata de la 1.800 la 2.500 de lei).

„Valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe cu valoarea de intrare cuprinsa intre 2.500 lei si 5.000 lei, existente in patrimoniul operatorilor economici la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se va recupera pe durata normala de functionare ramasa”, este precizat in proiectul de lege adoptat la Senat.

Conform prevederilor Legii 15/1994, companiile care imobilizeaza capital in active corporale si necorporale supuse deprecierii, prin folosire sau in timp, calculeaza, inregistreaza in contabilitate si recupereaza uzura fizica si morala a acestora pentru refacerea capitalului angajat.

Operatiunile respective sunt cunoscute ca amortizare a capitalului imobilizat.

Potrivit initiatorilor proiectului de lege, „masura poate fi considerata o facilitate fiscala pentru ca permite deducerea fiscala imediata a cheltuielilor cu mijloacele fixe, daca valoarea lor se situeaza sub suma de 5.000 de lei.”