Masuri de protectie sociala in contextul conflictului armat din Ucraina

Ca urmare a situatiei generate de conflictul armat din Ucraina, eveniment care a condus la intreruperea activitatii economice din Ucraina, precum si la instituirea de catre comunitatea internationala impotriva Federatiei Ruse si a Belarusului de sanctiuni economice, de restrictii financiare si de restrictii privind relatiile economice, in Monitorul Oficial (Partea I) nr. 340 din 07 aprilie 2022 a fost publicata OUG 36/2022, privind stabilirea unor masuri de protectie sociala a salariatilor.

Astfel, pana la data de 31 decembrie 2022, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022 nr. 318/2021.

Categoriile de salariati care pot beneficia de masura sunt:

a) salariatii angajatorilor afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina, care inregistreaza o diminuare a incasarilor cu un procent de minimum 20% raportat la incasarile realizate in luna ianuarie 2022 sau la incasarile realizate in luna similara a anului 2021, comparativ cu luna pentru care se solicita indemnizatia;

         Operatorii economici sunt persoanele fizice sau juridice, care desfasoara activitati economice cu respectarea legislatiei din Ucraina, Federatia Rusa sau Belarus, care fabrica, importa, exporta, depoziteaza, transporta sau comercializeaza produse ori parti din acestea sau presteaza servicii.

Angajatorii afectati in mod indirect sunt angajatorii din Romania care au relatii contractuale cu alti angajatori din Romania care sunt afectati in mod direct de imposibilitatea efectuarii de tranzactii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina.

b) salariatii angajatorilor supusi sanctiunilor internationale care au instituite masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si care au fondurile sau resursele economice blocate prin ordin emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Indemnizatia se calculeaza si se acorda proportional cu numarul de zile in care activitatea a fost intrerupta sau redusa temporar.

Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, aferente indemnizatiei, se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Pentru indemnizatia primita nu se datoreaza contributie asiguratorie pentru munca conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca un salariat are incheiate mai multe contracte individuale de munca, dintre care cel putin un contract este in executare in perioada in care se aplica prevederile OUG 36/2022, din care obtine venituri la nivelul indemnizatiei mentionate mai sus, acesta nu beneficiaza de indemnizatia respectiva.

Daca un salariat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate in conditiile de mai sus, acesta beneficiaza de indemnizatia aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Pentru acordarea sumelor necesare platii indemnizatiei, angajatorii depun, prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in raza carora isi au sediul social, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal, insotita de o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca au fost afectati in mod direct sau indirect de imposibilitatea efectuarii de tranzactii comerciale cu operatori economici din Ucraina, Federatia Rusa si Belarus, ca urmare a efectelor generate de conflictul armat din Ucraina, la care se anexeaza balanta de venituri si cheltuieli aferenta lunii pentru care se solicita indemnizatia, precum si balanta de venituri si cheltuieli la care se raporteaza diminuarea sau, dupa caz, de copia ordinului de blocare a fondurilor sau resurselor economice in domeniul sanctiunilor internationale, emis de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si de lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de aceasta indemnizatie, asumata de reprezentantul legal al angajatorului.

Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor catre angajatori se face in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti.

Plata indemnizatiei se efectueaza salariatului in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea de catre angajator a sumelor.