Evidentierea timpului de munca

Obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca prestate de catre fiecare salariat este prevazuta la art. 119 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

 Aceasta evidenta este obligatorie nu numai pentru a crea posibilitatea verificarii modului in care angajatorul respecta prevederile legale privind timpul de munca si de odihna dar si pentru intocmirea corecta a statului de salarii si de a o supune controlului inspectorilor de munca, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, se va face cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, de regula, prin intermediul condicii de prezenta.

Pentru salariatii mobili, care nu au un loc de munca fix si isi desfasoara activitatea in afara sediului angajatorului, evidenta orelor de munca prestate trebuie sa fie adaptata specificului activitatii lor.

In cazul acestora, angajatorul poate utiliza diverse metode pentru a inregistra timpul de lucru, cum ar fi:

  • Sisteme electronice de pontaj: Angajatorul poate implementa aplicatii mobile sau sisteme GPS prin care salariatii sa poata inregistra inceputul si sfarsitul programului de lucru, precum si deplasarile efectuate.
  • Raportare periodica: Salariatii mobili pot fi obligati sa raporteze zilnic sau saptamanal programul de lucru, activitatile efectuate si locatiile unde s-au aflat, prin intermediul unor formulare sau aplicatii electronice.
  • Planificari zilnice/saptamanale: Angajatorul poate intocmi planificari ale activitatilor salariatilor mobili, iar acestia trebuie sa confirme orele prestate prin rapoarte sau inregistrari, care sa fie ulterior verificate si aprobate de superiorii ierarhici.

Aceasta evidenta a orelor de munca trebuie sa fie adaptata astfel incat sa reflecte specificul activitatii fiecaruia si sa respecte normele legale privind timpul de munca si odihna.

Incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazuta mai sus se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.