Constatările în urma inspecției fiscale efectuate la o societate cu obiect de activitate „Comerț cu ridicata al combustibililor soțiți, lichizi și gazoși al producților derivați”

Constatările în urma inspecției fiscale efectuate la o societate cu obiect de activitate „Comerț cu ridicata al combustibililor soțiți, lichizi și gazoși al producților derivați” (CAEN 4671), pentru perioada 01.01.2021-30.11.2022 (TVA) și 01.07.2020-31.12.2021 (Impozit pe profit).

Prin constatări ale organelor de inspecție fiscală, au fost:

Organitele de inspecție fiscală au constatat că societatea verificată nu a calculat corect costul de achiziție pentru combustibil (motorină) achiziționat din UE, nefiind inclus în costul de achiziție și nici în prețul de vânzare toate elementele de cost atât mărfii, cuprinzând doar valoarea de cumpărare a acestuia, fără a include și alte elemente de cost cum ar fi: transportul acestuia, acciza și comisionul de intermediere.

Acest fapt a determinat diferențe între natura economică și forma juridică a operațiunilor, pe întreg lanțul de comercializare nu s-au obținut și înregistrat venituri și nu s-a colectat TVA pentru întreaga valoare de achiziție care trebuia să fie și valoarea de vânzare, deoarece erau elemente de cost și trebuiau recuprinse în prețul de vânzare al mărfii, fiind astfel stabilită TVA suplimentară în sumă de x lei.

De asemenea, organitele de inspecție fiscală au calculat suplimentar TVA colectată în sumă de x lei aferentă mărfurilor din România care au fost trivrate intracomunitar către S.C. X din statul membru X, societate care nu are cod valid de TVA din data de 01.01.2021.

Sursa: ANAF