Constatari inspectie fiscala la o societate care are ca obiect de activitate „Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”

S.C. X S.R.L. ca obiect de activitate ” Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”, cod CAEN 2931.

Perioada verificată: 01.01.2016-31.12.2022.

Principalele constatări ale organelor de inspecţie fiscală au fost:

În urma analizei funcţiilor îndeplinite, a riscurilor asumate și activelor utilizate în cadrul tranzacţiei constând în producţia/vânzarea de produse finite către părțile afiliate, inspecția fiscală a stabilit că S.C. X S.R.L. a acţionat ca un producător pe bază de contract, având funcţii și riscuri limitate specifice activităţii și structurii de colaborare cu societățile afiliate, iar acestea din urmă achiziţionează produsele finite și sunt ulterior responsabile de plasarea/vânzarea lor propriilor clienţi.

La control s-a constatat și o alocare eronată a unor venituri facturate către terți (venituri din vânzarea produselor reziduale, din diverse refacturări) drept venituri obtinute de la afiliaţi, cu consecința denaturării și mai mult a valorilor indicatorilor de profitabilitate calculați în relația cu partenerii afiliaţi. Urmare analizei informaţiilor înscrise în cadrul DPT, cât și a răspunsurilor la solicitările organelor de inspecţie fiscală, la control s-a recalculat, pentru toată perioada verificată, nivelul indicatorului de profitabilitate (ROTC) obținut de S.C. X S.R.L. din vânzarea produselor finite către afiliați.

Astfel, organele de inspecție fiscală au ajustat veniturile din exploatare pentru producția vândută căre afiliaţi, recalculând nivelul veniturilor din această activitate.

Urmare analizei privind conformitatea cu preţurile de piață, a tranzacţiei reprezentate de vânzarea bunurilor rezultate din activitatea de producţie către persoane juridice afiliate, la inspecția fiscală au rezultat ajustări ale veniturilor din exploatare ale S.C. X S.R.L. în sumă totală de x lei.

Diferența de x lei, reprezintă taxa pe valoarea adăugată aferentă unor achiziţii de bunuri și servicii efectuate de S.C. X S.R.L. în perioada verificată.

 

Sursa: ANAF