Utilizarea masinii de serviciu de catre angajati, in scop personal

Conform prevederilor Legii 227/2015 privind Codului Fiscal, angajatii au voie sa utilizeze masina de serviciu in anumite conditii bine definite, dupa cum urmeaza:

 

  1. Taxare

In cazul societaților care sunt platitoare de impozit pe profit sau ale microintreprinderilor, in situatia in care cheltuielile aferente autoturismelor se deduc limitat la cota de 50%, conform art. 25 alin. (3) lit. l), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, avantajele sub forma folosirii personale a autovehiculelor nu sunt supuse impozitului pe venit sau contributiilor sociale.

In alte conditii, folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal, se considera avantaj in natura. Aceste prestatii in natura fac parte din baza de calcul a impozitului pe venit si a contribuțiilor sociale obligatorii.

 

  1. Evaluare

Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, evaluarea folosirii gratuite a autovehiculului se face prin aplicarea unui procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. Daca vehiculul este inchiriat de la un tert, avantajul este evaluat la nivelul chiriei.

La evaluarea avantajului in natura de utilizare in scop personal a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu utilizare mixta, pus la dispozitia unui salariat, avantajul in natura se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din numarul total de kilometri.

La evaluarea avantajului in natura al utilizarii personale a vehiculului din patrimoniul angajatorului cu utilizare mixta, pus la dispozitia unui salariat, distanta dus-intors de la domiciliu sau resedinta pana la locul de munca/locul de activitate, precum si cheltuielile efectuate pentru indeplinirea sarcinilor de munca nu sunt luate in considerare.

Pentru determinarea contravalorii prestatiei in natura se tine evidenta kilometrilor efectuati cu ajutorul foilor de parcurs.

Exemplu de evaluare a avantajului in natura in cazul unei masini cu utilizare mixta:

– pretul de achizitie al autoturismului este stabilit la 90.000 lei.

– suma stabilita ca prestatie in natura este de 90.000 x 1,7%=1.530 lei.

– in luna, in foaia de parcurs se regasesc 600 km parcursi, din care 60 km parcursi de salariat in interes personal si 540 km efectuati in interes de munca.

– folosirea in interes personal reprezinta 10% din suma totala de km in luna.

– prestatia in natura va fi: 1.530 lei x 10% = 153 lei.