Beneficii acordate salariatilor (5)

Tichetele culturale

Tichetele culturale pot fi acordate angajatilor lunar, intr-un cuantum de 210 de lei per angajat, precum si ocazional, in cuantum de 420 de lei per eveniment (in momentul de fata). Acest beneficiu extrasalarial le ofera angajatilor un buget separat de cheltuielile curente, pe care il pot aloca exclusiv timpului liber. Asa cum ii spune numele, pot fi utilizate pentru a achizitiona bilete la evenimente culturale de toate tipurile: teatru, film, concerte, expozitii si targuri, achizitii de carti,competitii sportive, alte activitati recreative şi distractive cu caracter cultural.

Din punct de vedere fiscal acestea sunt scutite de la plata contributiilor sociale fiind supuse doar impozitului de 10% pe venitul salariatului si sunt deductibilitate in limita a 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

 

Incepand cu data de 01.01.2023, in cazul prestatiilor acordate de angajator salariatilor, se introduce un plafon lunar pentru venitul neimpozabil care nu este cuprins in bazele de calcul a contributiilor sociale obligatorii, de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Aici vorbim despre:

– clauza de mobilitate;

– valoarea mancarii (nu este vorba despre tichete de masa);

-cazarea in plafonul de 20% din salariul minim brut;

– servicii turistice si de tratament in perioada concediului in limita unui plafon al salariului mediu brut pe economie;

-contributii la fondurile de pensii facultative;

– prime de asigurari medicale voluntare si abonamente medicale;

– abonamente pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice in scop de intretinere, profilactic sau terapeutic – plafon 1 – 100 euro pe an/persoana.

– sume suportate de angajator pentru plasarea copiilor propriilor salariati in unitati de invatamant timpuriu, potrivit legii, in limita stabilita de aceasta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. Adaugat in plafon incepand cu ianuarie 2024.

– diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si rata dobanzii practicata pe piata, pentru credite si depozite. Adaugat in plafon incepand cu ianuarie 2024.

Ordinea de includere a veniturilor de mai sus in plafonul de cel mult 33% din salariul de baza se stabileste de catre angajator.