Sistemul de pensii in Romania – Pilonul I – sistemul public de pensii

Conform dictionarului explicativ al limbii romane – dexonline, pensia reprezinta suma de bani platita periodic pe baza unor norme legale (in cadrul asigurarilor sociale) fostilor angajati dupa depasirea unei anumite limite de varsta ori in caz de boala sau invaliditate, precum si urmasilor angajatilor sau pensionarilor decedati.

In Romania, sistemul de pensii este structurat pe patru Piloni de pensii, astfel: Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III, Pilonul IV. 

 

Pilonul I – sistemul public de pensii

 

Sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergenerationala si functioneaza conform principiului contributivitatii conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite. In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:

  • pensia pentru limita de varsta;
  • pensia anticipata;
  • pensia anticipata partiala;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmas.