Informare modificare salariul minim brut pe tara

Incepand cu data de 01.01.2023 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, se stabileste la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora.

In cazul salariaților care desfasoara activitate in baza contractului individual de munca, incadrati cu norma intreaga, la locul unde se afla functia de baza, nu se datoreaza impozit pe venit si nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/luna, reprezentand venituri din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

  1. a) nivelul salariului de baza brut lunar stabilit potrivit contractului individual de munca, fara a include sporuri si alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna careia ii sunt aferente veniturile;
  2. b) venitul brut realizat din salarii si asimilate salariilor in baza aceluiasi contract individual de munca, pentru aceeasi luna, nu depaseste nivelul de 4.000 lei inclusiv.

Suma de 200 de lei se diminueaza in functie de:

  1. a) perioada din luna in care salariul de baza din contractul individual de munca este mentinut la nivelul salariului minim brut pe tara;
  2. b) data de la care angajatii noi sunt incadrati in munca la un nivel al salariului egal cu nivelul salariului minim brut pe tara;
  3. c) fractia din luna pentru care se determina veniturile din salarii si asimilate salariilor;
  4. d) data de la care inceteaza contractul individual de munca.

In industria alimentara si in agricultura, salariul minim brut pe tara garantat in plata nu se modifica (ramane la nivelul de 3.000 lei lunar).

Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, se stabileste la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand in medie 24,194 lei/ora.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.