Incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei

In Monitorul Oficial cu numarul 1049 din data de 28 octombrie 2022 s-a publicat Ordonanta de urgenta (OUG) nr.143 din 28 octombrie 2022 pentru modificarea art.17 din OG nr.25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.

Strainul incadrat in munca in baza avizului de angajare, cu exceptia celui pentru lucratori sezonieri, poate ocupa un nou loc de munca, la acelasi angajator sau la alt angajator, oricand pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE.

In situatiile prevazute la alin. (1), strainul este incadrat in noul loc de munca in baza unui nou aviz de angajare obtinut de angajator in conditiile prezentei ordonante.

Noul aviz de angajare se elibereaza aceluiasi angajator fara indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 alin. (2) lit. b), e) si f) si, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor speciale prevazute la art. 7 alin. (2) lit. a) sau la art. 9 alin. (2) lit. a).

Noul aviz de angajare se elibereaza unui alt angajator cu indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 si, dupa caz, cu indeplinirea conditiilor speciale prevazute la art. 7 sau 9.

In situatiile prevazute la alin. (1), cu conditia sa nu fi trecut mai mult de un an de la momentul inregistrarii contractului individual de munca incheiat cu angajatorul anterior, ocuparea unui nou loc de munca la un alt angajator se poate realiza doar in baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrari.