O noua obligatie de raportare pentru platitorii de impozit pe profit

Ordinul Ministerului Finantelor (MF) nr.2048 privind completarea reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici a fost publicat in Monitorul Oficial (Partea I) nr.878 din data de 7 septembrie 2022.

Conform documentului, o anumita categorie de companii vor trebui sa publice un raport anual privind impozitul pe profit platit in fiecare stat membru al Uniunii Europene. Precizam ca noua regula se va aplica din 1 ianuarie 2023, astfel ca primele rapoarte de acest gen vor trebui publicate ulterior acelui an.

Mentionam ca prin Ordinul 2048//2022 a fost transpusa in legislatia nationala Directiva europeana 2101/2021, care a stabilit ca multinationalele si intreprinderile autonome trebuie sa intocmeasca si sa publice un raport cu informatii legate de impozitul pe profit, daca obtin venituri de peste aproximativ 750 de milioane de euro in fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive.

Noul act normativ modifica atat reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate (Ordinul 1.802/2014), cat si reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (Ordinul 2.844/2016).

Conform Ordinului 2048, “societatile-mama finale, a caror cifra de afaceri neta consolidata a depasit la data bilantului lor, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei (echivalentul a 747.474.740 euro la cursul valutar publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 21 decembrie 2021), astfel cum se reflecta in situatiile lor financiare anuale consolidate, au obligatia sa intocmeasca, sa publice si sa asigure accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele doua exercitii financiare consecutive.

Entitatile autonome a caror cifra de afaceri neta a depasit la data bilantului lor, pentru fiecare dintre ultimele doua exercitii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflecta in situatiile lor financiare anuale individuale, au obligatia sa intocmeasca, sa publice si sa asigure accesul la un raport privind informatiile referitoare la impozitul pe profit pentru cel mai recent dintre respectivele doua exercitii financiare consecutive”, potrivit noului ordin, cu referire la reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

Mai exact, raportul respectiv va trebui sa includa informatii despre toate activitatile entitatii autonome sau ale societatii-mama finale, inclusiv activitatile tuturor entitatilor afiliate, consolidate in situatiile financiare aferente exercitiului financiar in cauza. Printre altele, este vorba de venituri, profit sau pierdere, impozit pe profit platit ori numar de salariati.

Este important de precizat faptul ca raportul va trebui publicat online in termen de 12 luni de la data bilantului exercitiului financiar pentru care este intocmit.

Documentul va fi disponibil gratuit, in limba romana, timp de cel putin cinci ani consecutivi, pe site-urile firmelor vizate.

Informatii aproape identice sunt prevazute pentru reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara.

Subliniem faptul ca noua obligatie de transparenta se aplica incepand cu exercitiul financiar 2023. In cazul entitatilor care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, noile prevederi se aplica de la inceputul primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2023.