Contestarea unei decizii ANAF (1)

In Monitorul Oficial (Partea I nr.482) din data de 13 mai 2022 a fost publicat Ordinul MF nr.1021 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Mentionam faptul ca regulile de bază ale contestării actelor administrativ-fiscale se regasesc în Codul de procedură fiscală, însă procedura pentru aplicarea lor poate fi consultata in noul act normativ – Ordinul MF 1021/2022.

Potrivit Instructiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, poate formula contestatie numai cel care considera ca a fost lezat in drepturile sale printr-un titlu de creanta sau printr-un alt act administrativ fiscal.

In lipsa unui act administrativ fiscal, contribuabilul se poate prevala de prevederile Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Forma si continutul contestatiei:

Contestatia se depune la organul fiscal emitent al titlului de creanta sau al altor acte administrative fiscale atacate.

In conditiile in care contestatia este formulata printr-un imputernicit, se va prezenta imputernicirea/mandatul-procura/imputernicirea avocatiala, dupa caz.

In situatia in care contestatarul se afla in procedura de insolventa/ reorganizare/ faliment/ lichidare si i-a fost ridicat dreptul la propria administrare, contestatia va purta semnatura administratorului special/administratorului judiciar sau a lichidatorului, dupa caz, si va fi insotita de actul prin care a fost numit.

In conditiile in care contestatia nu indeplineste cerintele care privesc depunerea imputernicirii/ mandatului/ procurii, precum si semnatura, structura de solutionare a contestatiilor va solicita contestatarului ca in termen de 5 zile de la comunicare sa indeplineasca aceste cerinte. In caz contrar, contestatia va fi respinsa, fara a se mai antama fondul cauzei.

Mentionam ca motivarea contestatiei se va face cu respectarea dispozitiilor privind termenul de depunere a contestatiilor, sub sanctiunea decaderii.

Termenul de depunere a contestatiei:

Contestatia se depune la organul fiscal emitent al titlului de creanta sau al actului administrativ fiscal contestat, iar la primirea contestatiei organul emitent al acestuia, in termen de cel mult 5 zile de la data primirii, va intocmi si va transmite structurii de solutionare a contestatiilor competente, dosarul contestatiei, precum si referatul cu propuneri de solutionare.

Dosarul contestatiei va cuprinde:

  • contestatia, ce trebuie sa poarte semnatura persoanei indreptatite,
  • imputernicirea avocatiala/procura/mandat,
  • actul prin care se desemneaza administratorul special/administratorul judiciar/lichidatorul,
  • titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat, in copie, si anexele acestuia,
  • dovada comunicarii titlului de creanta sau a actului administrativ fiscal atacat din care sa reiasa data la care acesta a fost comunicat,
  • copii ale documentelor ce au legatura cu cauza supusa solutionarii,
  • documentele depuse de contestatar, precum si oricare alte inscrisuri necesare solutionarii cauzei.

In situatia in care contestatia este depusa direct la structura de solutionare a contestatiilor, aceasta o va transmite organului emitent al actului atacat, in vederea constituirii dosarului contestatiei, a verificarii conditiilor procedurale, precum si a intocmirii referatului cu propuneri de solutionare.

Referatul cu propuneri de solutionare cuprinde precizari privind indeplinirea conditiilor de procedura, mentiuni cu privire la starea juridica a societatii, precum si propuneri de solutionare a contestatiei, avand in vedere toate argumentele contestatarului, atat procedurale, cat si pe fondul cauzei, si documentele in sustinere; in caz contrar, dosarul se restituie in vederea completarii.

Referatul se aproba de conducatorul organului fiscal emitent al titlului de creanta sau al actului administrativ fiscal atacat.

In conditiile in care din actele dosarului cauzei nu se poate verifica respectarea termenului de depunere a contestatiei, iar in urma demersurilor intreprinse nu se poate face dovada datei la care contestatarul a luat cunostinta de titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat, inclusiv in situatia in care comunicarea prin publicitate a fost viciata prin nerespectarea procedurii in materie, aceasta va fi considerata depusa in termenul legal.

Dispozitiile privind termenele din Codul de procedura civila se aplica in mod corespunzator, astfel:

 

  1. termenul de depunere a contestatiei se calculeaza pe zile libere, cu exceptia cazului in care prin lege se prevede altfel, neintrand in calcul nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.

De exemplu: Titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat este comunicat contribuabilului in data de 29 iunie, termenul de 45 de zile incepe sa curga de la data de 30 iunie si se implineste in data de 13 august, astfel incat ultima zi de depunere a contestatiei este 14 august.

  1. termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat (de exemplu, zile de repaus saptamanal) se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.

De exemplu: In situatia in care data de 30 iulie prezentata la exemplul anterior este sambata, ultima zi de depunere a contestatiei este luni, 1 august.

  1. termenul de 3 luni prevazut la art. 270 alin. (4) din Codul de procedura fiscala se sfarseste in ziua lunii corespunzatoare zilei de plecare.

De exemplu: Titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat este comunicat contribuabilului in data de 15 ianuarie, termenul de 3 luni se sfarseste in data de 15 aprilie, astfel incat ultima zi de depunere a contestatiei este data de 15 aprilie.

  1. termenul care, incepand la data de 29, 30 sau 31 a lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi se va socoti implinit in ultima zi a lunii, cum ar fi exemplul expus mai jos:

Titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat este comunicat in data de 30 noiembrie, termenul de 3 luni se sfarseste in ultima zi a lunii februarie, respectiv 28 sau 29 februarie, reprezentand ultima zi de depunere a contestatiei.

Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii titlului de creanta sau a actului administrativ fiscal, cu exceptia situatiei in care titlul de creanta sau actul administrativ fiscal atacat nu cuprinde unul dintre urmatoarele elemente:

  1. posibilitatea de a fi contestat;
  2. termenul de depunere a contestatiei;
  3. organul fiscal la care se depune contestatia.

In aceste cazuri contestatia poate fi depusa in termenul de 3 luni de la data comunicarii titlului de creanta sau a actului administrativ fiscal.

Retragerea contestatiei:

Cererea de retragere trebuie sa fie semnata de contestatar sau de imputernicit, cu indeplinirea acelorasi conditii de forma prevazute la formularea si depunerea contestatiei.

Dovada calitatii de imputernicit se face potrivit legii.

In situatia in care contestatarul se afla in procedura de insolventa/ reorganizare/ faliment/ lichidare, cererea de retragere a contestatiei va purta semnatura administratorului special/administratorului judiciar sau a lichidatorului, dupa caz.

Precizam ca retragerea contestatiei poate fi facuta in tot sau in parte. In conditiile in care cererea de retragere are ca obiect doar anumite capete de cerere din contestatia initiala, despre aceasta se va face mentiune in decizia emisa in solutionarea cauzei; contestatia si cererea de retragere partiala vor fi conexate, pentru o mai buna solutionare a cauzei.

Baza legala:

  • Legea 554/2004 contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Ordinul MF 1021/2022 privind aprobarea Instrucţiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.