· Facilitatile pentru cresa sau gradinita sunt suspendate si in 2022:
Se suspenda, in continuare (pentru intreg anul 2022) facilitatea celor 1.500 lei pentru cresa sau gradinita.
Pe perioada suspendarii, in cazul cheltuielilor pentru functionarea creselor/ gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor se stabileste continuarea regimului fiscal aplicabil si pe perioada suspendarii reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2021, respectiv de cheltuieli sociale deductibile la calculul rezultatului fiscal, in limita de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
Se proroga pana la 1 ianuarie 2023, data de intrare in vigoare a Legii nr.154/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice.
· Punctul de amenda ramane plafonat, la valoarea de 145 lei si in 2022.
· Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar intra in vigoare din 2023 (s-a prorogat).
· Legea privind venitul minim de incluziune va fi aplicata din 1 septembrie 2023.
· Pensiile speciale pentru primari se suspenda pana la 1 ianuarie 2023.
· Reincriminarea faptelor de evaziune fiscala:
Conform OUG 130/2021, se reincrimineaza fapta de retinere si neplata, respectiv se incrimineaza fapta de incasare si neplata, ori, dupa caz, de neretinere sau neincasare, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor cu retinere la sursa.
Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevazut expres, categoriile de impozite si contributii supuse regimului de retinere sau incasare si plata sau virare, cu precizarea actului normativ si a articolelor care le reglementeaza.
Mentionam ca limitele pedepsei prevazute sunt inchisoarea de la 1 an la 5 ani.
Masura se va aplica cu 1 martie 2022.
· Biletele de valoare vor fi emise exclusiv pe suport electronic:
Biletele de valoare (voucherele de vacanta, tichetele sociale pentru sprijin educational si tichetele sociale pentru mese calde) vor fi emise exclusiv pe suport electronic.
Practic, sunt abrogate dispozitiile privind emiterea biletelor de valoare pe suport hartie.
Precizam ca biletele de valoare pe suport hartie, emise pana la data de 31 ianuarie 2022, isi mentin valabilitatea pana la expirarea datei de valabilitate inscrise pe acestea.
Conform reglementarilor legale, incepand cu data de 1 februarie 2022, autorizatiile de functionare ca unitati emitente de bilete de valoare pe suport hartie isi pierd valabilitatea, urmand ca aceste unitati sa ramana responsabile atat fata de unitatile care accepta bilete de valoare, cat si fata de angajatorii cu care au incheiat contracte, astfel fiind asigurata respectarea tuturor obligatiilor ce decurg din contractele incheiate in cazul biletelor de valoare pe suport hartie aflate in termenul de valabilitate.
· e-Factura si pentru produsele cu risc fiscal ridicat:
OUG 130/2021 prevede instituirea unor masuri urgente pentru intarirea capacitatii de urmarire si colectare a sumelor datorate bugetului de stat pentru livrarile de produse cu risc fiscal ridicat, prin transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura, prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.120/2021.
Astfel, furnizorii pot, in perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Ordinul ANAF va trebui emis in 30 de zile de la publicarea ordonante in Monitorul Oficial.
· Salariile bugetarilor ingheata la nivelul actual, cu doua exceptii:
- Salariile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant.
Astfel incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariile de baza se majoreaza cu 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare pentru anul 2022 si cele din luna decembrie 2021.
- Pentru personalul care ocupa functiile prevazute in anexa nr. II ”Familia ocupationala de functii bugetare ”Sanatate si asistenta sociala”, incepand cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de baza se majoreaza cu 1/4 din diferenta dintre salariul de baza pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2021.
· Mentinerea, in anul 2022, a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
· Mentinerea, in anul 2022, a cuantumului indemnizatiei de hrana la nivelul stabilit pentru anul 2021.
· Munca suplimentara a bugetarilor se va compensa doar cu timp liber corespunzator:
Exceptie fac personalul militar, politistii, politistii de penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala care desfasoara activitate in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale. Pentru acestia se acorda drepturile prevazute de legislatia in vigoare in luna iunie 2017, asigurandu-se astfel o continuare a masurilor adoptate in acest sens incepand cu anul 2014.
Aceste drepturi urmeaza a se acorda in limita de 3% din suma soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda, la nivel de ordonator principal de credite.
In situatia politistilor de penitenciare, limita de 3% se stabileste la nivelul bugetului centralizat al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Prin exceptie, in perioada starii de alerta instituita prin hotarari ale Guvernului, personalul de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica poate beneficia de plata orelor suplimentare.
· Salariul minim pentru 24 luni:
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca.
Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prevederile de mai sus se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca cu o durata de peste 24 de luni.
Baza legala:
OUG nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.