Persoanele care vor sa foloseasca, in 2021, lucratori cu ziua trebuie sa stie ca in anul 2020 au aparut mai multe modificari importante in legislatia privind zilierii.
De exemplu, din vara lui 2020, angajatorii trebuie sa foloseasca, in mod obligatoriu, pentru a transmite autoritatilor informatii privind lucratorii cu ziua, registrul electronic de evidenta a zilierilor, care l-a inlocuit pe cel in format tiparit.
Astfel, inlocuirea registrul tiparit al zilierilor cu registrul electronic al zilierilor, incepand cu data de 25 iulie 2020, este consfintita de Ordinul 1140/2020 al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS), care contine metodologia de completare si transmitere a registrului electronic.
Din 25 iulie 2020, utilizarea exclusiva a registrului electronic al zilierilor a devenit obligatorie pentru cei ce folosesc munca lucratorilor cu ziua.
Registrul electronic al zilierilor, care-i obligatoriu acum pentru firmele si PFA-urile care folosesc lucratori cu ziua, poate fi folosit atat in varianta pentru dispozitive mobile, cat si in varianta pentru desktop.
Practic, acum e disponibila atat aplicatia pentru telefoane si tablete (se numeste „Inspectia Muncii”), cat si versiunea pentru laptopuri sau desktopuri (accesibila pe site-ul Inspectiei Muncii).
In conditiile in care nu completeaza zilnic registrul electronic de evidenta a zilierilor, indiferent de perioada efectiva in care zilierii lucreaza pentru ei, cei care folosesc serviciile unor astfel de muncitori risca amenzi de 6.000 de lei.
Din noiembrie 2020, odata cu publicarea Legii nr.242 (pentru modificarea si completarea art.1 din Legea nr.52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri) autoritatile locale pot fi, alaturi de firme, persoane fizice autorizate ori intreprinderi familiale, beneficiare ale muncii lucratorilor sezonieri.
Astfel, primariile si consiliile locale pot angaja zilieri, care sa desfasoare activitati necalificate cu caracter ocazional.
Conditiile in care se poate folosi munca zilierilor:
Potrivit Legii 52/2011, lucratorii cu ziua pot activa in mai multe domenii:
- agricultura, vanatoare si servicii anexe ;
- silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere;
- pescuit si acvacultura;
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor;
- publicitate;
- activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste (sapaturi arheologice);
- cresterea materialului saditor – cresterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operatiuni de ingrijire/curatare a pomilor, activitati ale pepinierelor, cu exceptia celor pentru arbori de padure;
- activitati de interpretare artistica – spectacole, activitati-suport pentru interpretarea artistica – spectacole, activitati de gestionare a salilor de spectacole si tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea sa;
- cresterea si reproductia animalelor semidomesticite si a altor animale;
- activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente;
- activitati de intretinere peisagistica – plantarea, ingrijirea si intretinerea de parcuri si gradini, cu exceptia facilitatii de locuit particulare;
- restaurante;
- baruri si alte activitati de servire a bauturilor;
- activitati ale gradinilor zoologice, botanice si ale rezervatiilor naturale;
- hoteluri si alte facilitati de cazare; facilitati de cazare similare; facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului si Sportului, direct sau prin unitatile din subordinea acestuia;
- facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata – cabane;
- activitati ale bazelor si cluburilor sportive;
- activitati de manipulare a marfurilor si activitatile de curatenie si intretinere in domeniile enumerate anterior.
Aceeasi lege stabileste si cat poate lucra un zilier pe parcursul unui an. De principiu, un astfel de lucrator nu poate activa mai mult de 120 de zile pe an, dar exista si domenii exceptate de la aceasta regula, in care poate lucra pana la 180 de zile anual.
Referitor la plata, chiar daca remuneratia bruta orara a zilierilor se stabileste prin negociere directa cu angajatorul, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mica decat valoarea pe ora a salariului minim brut pe tara. Avand in vedere majorarea salariului minim brut pe tara pana la 2.300 de lei, inseamna ca, in acest an, plata zilierilor nu poate fi mai mica de 13,5 lei/ora.
Din remuneratia bruta, firmele si PFA-urile trebuie sa scada, sa declare (cu formularul fiscal 112) si sa achite la stat impozitul pe venit (cota: 10%) si contributia la pensii (cota: 25%), potrivit Legii zilierilor.
Tot Legea 52/2011 stabileste ca activitatea desfasurata de zilier nu confera calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. Insa, daca doreste, zilierul se poate asigura optional in sistemul public de sanatate.
Prelungirea decontarii indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca si a sumei reprezentand 35% din remuneratia zilierilor:
Hotararea Guvernului (HG) nr.1046/2020 privind completarea Hotararii Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1199 din 09 decembrie 2020.
Actul normativ completeaza Hotararea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare si de plata a sumelor acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernuluinr. 132/2020cu un nou articol.
Se aduc astfel urmatoarele noutati:
- Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca conform OUG 132/2020 se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj la cererea angajatorilor pana la data de 30 iunie 2021.
- Suma reprezentand 35% din remuneratia cuvenita zilierilor decontata conform art. 4alin. (1)din ordonanta de urgenta 132/2020 beneficiarilor de lucrari se prelungeste pana la data de 30 iunie 2021.
- indemnizatia lunara de 41,5% din castigul salarial mediu brut acordata profesionistilor, reglementata de art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta 132/2020, in perioada 1 ianuarie 2021-30 iunie 2021, se aplica acelor profesionisti care au beneficiat de indemnizatia prevazuta la art. XValin. (1)din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.59/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.