TVA aplicabila pentru livrarea mancarii prin curier

Pentru inceput, conform alin.(2), lit.e) de la art.291 „Cotele” din Codul fiscal, cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, cu exceptia celor prevazute la alin. (3) lit.k). Prin normele metodologice se stabilesc codurile NC corespunzatoare acestor bunuri.

Conform pct.37, alin.(11) din normele de aplicare a Codului Fiscal, in situatia in care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA, cat si cotei standard de TVA, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate, in caz contrar se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a pachetului.

Se excepteaza bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor in conditiile prevazute la pct. 7 alin. (10) lit. a).

Exemplul 1: La vanzarea unui cos care are un pret total, care cuprinde atat produse alimentare, cat si bauturi alcoolice si produse cosmetice, se aplica cota de TVA aferenta fiecarui produs in parte, in masura in care bunurile care compun cosul pot fi separate, in caz contrar aplicandu-se cota standard de TVA la valoarea totala a cosului.

Exemplul 2: La vanzarea unui aragaz, daca comerciantul ofera gratuit un pachet de spaghete, se considera ca acesta este acordat gratuit, in scopul stimularii vanzarilor, iar cota aplicabila pentru vanzarea aragazului este de 19%.”

 In Monitorul Oficial (Partea I) nr.1037/06.12.2018, prin OMFP nr.3659/2018 au fost publicate INSTRUCTIUNI de aplicare unitara a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Astfel, prin documentul mentionat se stabilesc, in scopul aplicarii unitare a prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) si alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, principalele elemente care stau la baza incadrarii din punctul de vedere al TVA a operatiunilor realizate de persoanele impozabile ca reprezentand: livrari de alimente, pentru care se aplica cota redusa de TVA de 9%;

Potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

In situatia in care o persoana impozabila se limiteaza la livrarea unor feluri de mancare standardizate la o locatie precizata de client, fara niciun alt element suplimentar de prestare de servicii, sau atunci cand livrarea felurilor de mancare reprezinta elementul predominant al unei operatiuni, operatiunea reprezinta o livrare de alimente.

Elementele de prestare de servicii care insotesc in mod normal o livrare de alimente si sunt accesorii acesteia, nefiind de natura a conduce la incadrarea operatiunilor ca prestari de servicii din punctul de vedere al TVA, includ: prezentarea alimentelor la raft, prepararea alimentelor, transportul alimentelor la destinatia indicata de client, racirea sau incalzirea alimentelor, ambalarea alimentelor, punerea la dispozitia clientului de tacamuri de unica folosinta, furnizarea de servetele de hartie, de mustar, ketchup, maioneza sau altele similare, furnizarea de cutii de gunoi, prezentarea generala a ofertei/meniului.”

Prin urmare, din reglementarile amintite mai sus retinem ca livrarea de produse alimentare la o destinatie indicata de catre client nu este considerata prestare de servicii – de natura restaurantului sau cateringului – fiind supusa cotei reduse de 9% sau cotei standard de 19%.

Referitor la una dintre cele doua cote (9% sau 19%) care se aplica pachetului livrat, raspunsul se afla in normele citate, si anume:

  • daca se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA de 9%, cat si cotei standard de TVA de 19%, la un pret total, si nu se poate stabili o operatiune principala, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun, in masura in care bunurile care compun pachetul pot fi separate – asadar, daca intreaga livrare a cosului este reprezentata de livrarea de produse alimentare cu 9%, de bauturi alocoolice cu 19% si de produse nealimentare (tacamuri de unica folosinta, cu 19%, presupunand ca nu sunt furnizate gratuit), atunci nu exista o singura operatiune principala, pentru care sa se aplice o singura cota, de 19%, ci se stabileste si se factureaza cota de TVA aferenta fiecarui tip de produs livrat: alimentare (9%), bauturi alcoolice (19%), nealimentare (19%);

sau

  • daca se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri supuse atat cotei reduse de TVA de 9%, cat si cotei standard de TVA de 19%, la un pret total, dar se poate stabili o operatiune principala (adica scopul livrarii este livrarea de alimente si de bauturi nealcoolice supuse cotei de 9%, dar si tacamuri de unica folosinta, contra cost si la cererea clientului, supuse cotei de 19% – operatiunea principala fiind livrarea alimentelor si bauturilor racoritoate, supuse cotei de 9%), se considera ca are loc o operatiune complexa unica, aplicandu-se cota standard de TVA de 19% la valoarea totala a pachetului

Astfel, in conditiile in care ca nu exista o operatiune unica de baza, ci exista atat operatiunea de livrare de bunuri alimentare, supuse cotei reduse de 9%, cat si operatiunea de livrare de bauturi alcoolice, supuse cotei standard de 19%, societatea trebuie sa emita bonul mentionand fiecare produs in parte, cu cota de TVA corespunzatoare.

Practic, toate aceste bunuri livrate pot fi identificate distinct, produs cu produs.